De Kroongetuigen

Donderdag 21.35

“De Gelder gaat nooit meer naar huis”

Assisenpleiter Jef Vermassen blijft erbij dat Kim De Gelder perfect wist wat hij deed en daardoor toerekeningsvatbaar is. Dat zei Vermassen vanmiddag in VTM NIEUWS. Hij is de advocaat van de ouders van de twee vermoorde baby's. “Ook al probeert de gevangenis van Oudenaarde hem te interneren, hij gaat nooit naar huis.”

“Hij was op het ogenblik van de feiten zeker toerekeningsvatbaar, hij wist perfect wat hij deed. Alleen al het feit dat hij eraan dacht om een andere plaats te overvallen dan Fabeltjesland, omdat het te gevaarlijk zou zijn. Die keuzemogelijkheid wijst erop dat hij zich zeer bewust was van wat hij deed en hij zich dus niet gedroeg als een geesteszieke.”

“Gestoord is niet geestesziek”
"Wat hij zegt in die verhoren (“Ik wil iedereen doden omdat iedereen aan het lijden is”) is volstrekt irrationeel", gaat Vermassen verder. "Maar je mag niet vergeten dat de meeste seriemoordenaars die intentie hebben. Het is niet omdat je zo een waanzinnig idee hebt, dat je ook waanzinnig bent. Je bent daarom niet krankzinnig. Je kan dergelijke haat hebben tegenover de samenleving dat je irrationele dingen doet, kijk bijvoorbeeld naar Islamitische Staat. Maar dat zijn geen geesteszieken. Het zijn natuurlijk gestoorde mensen, maar dat is niet hetzelfde als geestesziek."

Jaak Haentjens, de advocaat van Kim De Gelder, blijft erbij dat zijn cliënt wel ontoerekeningsvatbaar was en is. “Ik ben nog meer overtuigd dan acht jaar terug. Ik heb hem vier jaar lang in het kader van het onderzoek gevolgd en heb hem vier weken lang oog in oog gekeken in het hof van assisen”, aldus Haentjens. “Ook de voorbije jaren volgde ik hem nog. Voor mij is dat een overtuiging die nooit zal keren. Die man heeft gehandeld in een toestand van totale ontoerekeningsvatbaarheid.”

Komt hij ooit vrij?
De gevangenis van Oudenaarde is toch van plan om De Gelder te proberen interneren. “De gevangenis neemt dat initiatief omdat hij zo onhandelbaar wordt”, zegt Vermassen. “Ik heb tijdens het proces gepleit dat de kans bestaat dat hij verder evolueert. Als hij nu toch ontoerekeningsvatbaar zou worden verklaard, dan volgt inderdaad een internering. Als hij nadien weer ‘beter’ zou worden, gaat hij toch niet naar huis. Bij een loutere internering zou dat wel het geval zijn geweest. Maar nu niet, want door zijn veroordeling zal hij terugkeren naar de gevangenis."