De droogte en uw tuin: enkele tips

Er heerst een grote droogte in Vlaanderen en dat heeft ook gevolgen voor de Vlaamse tuinen. Iedereen wordt namelijk aangeraden om zuinig met water om te gaan. Hoe ga je nu het best om met de droogte als je de tuin onderhoudt? Enkele tips van Marc Galle, voorzitter van Groen Groeien, de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.

Wie een gazon heeft, wordt aangeraden die niet de sproeien met drinkbaar leidingwater. Je kan die wel nog sproeien met opgevangen regenwater, maar de regenputten geraken stilaan uitgedroogd. “Een gazon kan gerust een tijdje zonder water”, aldus Galle. Het gras zal wel droog en bruin worden, maar eens er terug regen is zal het zich herstellen.

Niet maaien
Een tip om het gras langer mooi te houden, is het gras niet maaien. “Alle reservevoeding zit in de sprietjes van het gras en als je dat dan afmaait dan wordt het gras sneller bruin”, zegt Galle.

Schaduw
Wie buxusplanten in potten heeft zorgt best voor een schaduwdoek of een laken. “Als de zon schijnt op de buxus dan verdampt het water dat je geeft heel snel. Met een schaduwdoek kan je dit voorkomen, waardoor je minder water moet geven en zo water kan besparen”, vertelt de voorzitter.

Afwisseling
Hetzelfde geldt ook voor moestuinen. “Maar je mag de planten ook geen twee weken zonder zon laten. Je zorgt best voor wat afwisseling”, zegt Galle. Om verdere verspilling te voorkomen, geef je ook de planten best ’s avonds water. “Zo hebben de wortels een volledige nacht tijd om het water op te nemen en vermijd je dat de bladeren verbranden omdat waterdruppels werken als vergrootglas.”

Beschermlaag
Een andere manier om het uitdrogen van een moestuin te voorkomen, is het leggen van een laagje afgemaaid gras op de bodem. Op die manier voorkom je ook dat er onnodig water verdampt. Dit kan een klein stukje gras zijn die je afmaait of zelfs wat hooi.

Bekijk ook: