Dossier De Bende van Nijvel

De Bende: dit vonden jongeren in kanaal

De jongeren die eergisteren wapens en munitiedozen indienden bij de politie in verband met het onderzoek naar de Bende van Nijvel, doen hun verhaal aan VTM NIEUWS. "We hoopten de op de beloningspremie van Delhaize", zeggen ze. Op foto's die ze zelf maakten, is duidelijk te zien wat er in de dozen zat die ze bovenhaalden in het kanaal Brussel-Charleroi in de buurt van Ronquières.

"Toen we begonnen met magneetvissen, haalden we eerst alleen fietsen boven", vertelt één van hen anoniem aan VTM NIEUWS. "Toen we de eerste revolver boven haalden, zijn we verder blijven zoeken. We zijn wel 20 of 30 keer met een bootje het kanaal op gegaan, telkens een paar uur. Na de revolver vonden we de eerste kist, de zak en dan ook nog de andere kist."

(Lees verder onder de foto)

250.000 euro
In de dozen zat heel wat munitie, onder meer 9mm-kogels. De jongeren bewaarden de opgeviste wapens en munitie in een tuinhuis, tot ze er deze week toch mee naar de politie stapten. "Dat was misschien niet slim, misschien waren we beter meteen naar de politie gestapt", zegt de jongen. "We waren van plan om naar de politie te stappen als we alles hadden. We hoopten ook op de premie van 250.000 euro van Delhaize voor de gouden tip."

Ballistisch onderzoek zal nu moeten uitwijzen of die dateren uit de tijd waarin de Bende van Nijvel actief was.

(Lees verder onder de foto’s)

De jongeren vonden ook een riot gun die in stukken gezaagd was. Voorlopig is nog niet officieel bevestigd of de wapens iets met het onderzoek naar de Bende te maken hebben, maar de speurders waren wel nog altijd op zoek naar een riot gun.

(Lees verder onder de foto's)

De jongeren vonden het materiaal niet ver van de plaats waar in 1986 al wapens gevonden werden. Op de munitiedozen die ze binnenbrachten, staat een inscriptie van de rijkswacht.

Onderzoek moet nu uitwijzen of het materiaal effectief gelinkt kan worden aan de Bende van Nijvel. De procureur-generaal van Luik, Christian De Valkeneer, zei gisteren dat het een “interessante” vondst is. Daarom werd gisteren opnieuw gedoken in de buurt van de vindplaats. Of daar nog verder gezocht zal worden, is voorlopig nog onduidelijk.

Lees meer:

  • Kanaal Ronquières: veel vraagtekens
  • Tip naar Bende levert 250.000 euro op
  • Bekijk ook: Vondst in dossier Bende: "Riot gun en munitie rijkswacht"