Daarom lopen klokken 5 minuten achter

Door een panne op het elektriciteitsnet in Zuidoost-Europa lopen alle digitale klokken vijf minuten trager. Dat schrijven de kranten van Mediahuis. Het probleem zou vandaag opgelost worden.

De voorbije weken liepen wekkers in heel Europa vijf minuten achter. Ook op de klokjes op de ovens en microgolfovens sloeg de tijd op hol.

Zuidoost-Europa
“Het is door problemen in dat netwerk ergens in Zuidoost-Europa dat de problemen met de klok zijn ontstaan”, zegt de Belgische Claire Camus van ENTSO-E, de koepelorganisatie van Europese netbeheerders, in de Mediahuis-kranten. “Dat heeft de frequentie op het net doen verlagen.”

Een digitale klok krijgt impulsen van het elektriciteitsnet om goed te lopen. De klok heeft een motortje dat draait op de frequentie van het lichtnet. Bij ons is die frequentie altijd vijftig hertz.

Smartphones
“Dat betekent dat de spanning op het net vijftig keer per seconde verandert. “Maar de afgelopen weken is dat geen vijftig geweest, maar iets minder”, legt Camus uit.

De wijzers op de digitale klokken tikten dus net iets minder snel door en digitale cijfers versprongen net wat trager. Smartphones liepen perfect, omdat de klok daarvan niet op het elektriciteitsnet, maar via software werkt.

Terugdraaien
Het probleem zou vanaf vandaag verholpen moeten zijn. De netbeheerders gaan de frequentie wat verhogen, waardoor de klokken weer vijf minuten vooruitspringen. Wie zijn klok dus al wat vooruit gezet had, zal die nu opnieuw moeten terugdraaien.