Daarom kan laag KI toch duur uitvallen

Wie in Vlaanderen een 'bescheiden' woning koopt met een kadastraal inkomen (KI) dat niet hoger is dan 745 euro, kan er niet meer op rekenen dat hij maar vijf procent registratierechten moet betalen. Integendeel, de koper dreigt bij de ondertekening van de koopakte voor de notaris toch tien procent van de aankoopprijs te moeten neertellen. Dat bericht De Tijd.

Sinds kort moet de notaris aan het kadaster doorgeven wat de vraagprijs of de overeengekomen prijs voor de woning is, vooraleer hij de notariële akte verlijdt. Veel woningen hebben nog altijd een laag KI, maar worden ondertussen tegen stevige prijzen verkocht.

Verbeteringen aan woning
"Als blijkt dat er een grote discrepantie is tussen het KI en de aankoopprijs, krijgen de verkopers een inlichtingenformulier toegestuurd", zegt Bart Azare, woordvoerder van de Federatie van het Notariaat. In dat formulier moet de verkoper vermelden welke verbeteringen aan de woning zijn aangebracht. Als de beschrijving op dat inlichtingenformulier volledig overeenstemt met de databank van het kadaster, kan de verkoop doorgaan tegen vijf procent.

Terugbetaling
Als echter blijkt dat verbeteringswerken zijn uitgevoerd die nooit zijn aangegeven, krijgt de notaris een bericht dat de administratie ter plaatse gaat controleren. Dan kan het KI worden herzien. Maar in dat geval is het tarief van tien procent meteen van toepassing.

De koper krijgt wel vijf procent registratierechten terugbetaald als na controle blijkt dat het herziene KI niet hoger is dan 745 euro.