Daarom betalen Belgen nog steeds cash

Liefst driekwart van alle winkelbetalingen in de EU gebeurt vandaag nog altijd cash. Dat blijkt uit een enquête van de Europese Centrale Bank. In ons land betaalt maar liefst 54 procent van de Belgen cash. Maar waarom zijn we zo verknocht aan onze biljetten en munten?

Volgens Luc Van Hove, professor Economie aan de VUB, betalen heel wat oudere mensen nog steeds cash puur uit gewoonte. “Vooral bij de kleine handelaar, als de bakker of de slager wordt er contant betaald, zeker nu Proton niet meer bestaat”, zegt Van Hove aan VTM NIEUWS. “Als de handelaar toch opeens een betaalsysteem installeert, zien we dat velen de omschakeling naar betalen met de kaart uitstellen of gewoon helemaal niet maken.”

Geen gebruiksvriendelijke systemen
Een andere reden is volgens de professor het gebrek aan gebruiksvriendelijke systemen. “In Nederland zien we dat het aantal betalingen met de kaart veel hoger ligt dan in ons land. Dat komt omdat ze daar meer gebruiksvriendelijke systemen hebben uitgewerkt om te betalen met de smartphone. Zo hoef je daar veel minder QR-codes te scannen. Het volstaat meestal al om je smartphone gewoon op de toonbank te leggen. Als we willen dat de Belg minder cash betaalt, dan moeten we ook zo’n systemen in gebruik nemen. Pas dan zullen we op de kar springen. Maar dat kan nog enkele jaren in beslag nemen”, aldus professor Van Hove.

Zwart geld
Volgens Van Hove speelt de zwarte economie ook nog steeds een belangrijke rol in het cash betalen. “Veel hangt af van de lokale cultuur van een land. Zo is het in Italië en Griekenland normaal om de meeste zaken cash te betalen, al dan niet in het zwart. Daar gebeurt tachtig tot negentig procent van de betalingen cash.”

Android Pay
Begin maart werd het contactloze betaalsysteem van Google ingevoerd. 250.000 Android-gebruikers met een kredietkaart van BNP Paribas Fortis, Fintro en Hello Bank kunnen in zo’n 85.000 winkels betalen met de applicatie.