Daar is het eerste valkje van het seizoen

In de Sint-Jobkerk in Ukkel is het eerste slechtvalkje van het seizoen geboren. Dat meldt het Museum voor Natuurwetenschappen. Ook in het nest van de Sint-Michiels- en Sint-Goedele-kathedraal in Brussel kan ieder moment een valkje geboren worden. 

Het ei in Ukkel begon uit te komen om 7.15 uur en om 10.05 uur was het vogeltje zichtbaar. Een uur later was er ook gepiep te horen in het nest in Brussel. Het zal dus niet lang meer duren voor daar een tweede valkje uit het ei komt.

(Meer onder de tweet)

Slechtvalkenstad
Brussel is sinds enkele jaren een echte slechtvalkenstad, met verschillende nesten. Sinds begin maart broeden de roofdieren in drie nesten (in Brussel, Woluwe en Ukkel) op baksteenrode eieren. Het is wel even wachten tot de valkjes zich laten zien, want het broeden duurt 32 dagen.

De slechtvalk, met een piek van bijna 400 kilometer per uuur de snelste vogel ter wereld, kwam in de jaren 70 niet meer voor in België. In 1994 nestelde de roofvogel opnieuw op een koeltoren van de kerncentrale van Tihange. Tien jaar later nestelde een koppel voor het eerst ook in hartje Brussel, in de toren van de Sint-Michiels- en Sint-Goedele-kathedraal.

Je kan de geboorte van de valkjes en het hele nestgebeuren live volgen op www.valkenvooriedereen.be.

Bekijk ook: