Daar is de lente en dit kan je doen!

Wie vandaag naar buiten kijkt, zou het niet meteen zeggen. Maar de lente is in aantocht! Volgende week krijgen we mogelijk tot veertien graden. Het lentegevoel zal dus volop aanwezig zijn.

Goed nieuws voor wie het winterweer stilaan beu is, want volgende week kan je genieten van een zalig lentegevoel. Hier vind je alvast een lijstje met zaken waarmee je het eerste lenteweer kan vieren.

Wandelen
Wandelen is een geschikte sport voor alle seizoenen maar wandelen in het eerste lente zonnetje is nog net iets aangenamer dan bij temperaturen van -5 graden. Het is daarbij ook gezond en populair. 34 procent van de Belgen gaat regelmatig wandelen. Wandelen vraagt wel om tijd maar je verbrandt er ook veel calorieën mee. Een ideale sport dus om de laatste winterkilo's eraf te krijgen.

Ook fietsers en motorrijders kunnen hun hartje ophalen bij deze zachtere temperaturen. Al zorgt dat soms wel voor ongevallen. Veel motards gebruiken hun motor in de winter niet en zijn bij het begin van de lente overenthousiast of wat onhandig. Een opfrissingscursus is dus niet overbodig, iets waar minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) ook op hamert.

Grote lenteschoonmaak
Eens de eerste lentezon komt piepen, starten veel mensen met een grote opruimactie in en buitenshuis. Volgende week lijkt dus wel het ideale moment om je ramen eens grondig te lappen en het tuinhok eens uit te mesten. In de tuin kan je stilaan ook al een en ander doen, al is februari traditioneel een echte overgangsmaand: nu en dan al eens wat warmer, maar toch nog vaak te koud.

Moestuin
Wie niet kan wachten om al in de moestuin aan de slag te gaan, kan al wat eerste taken doen. Heb je een kas? Dan kan je de ramen wassen: die zien het ganse jaar af van zon, regen, wind, ... Ze eens onder handen nemen met een biologisch afbreekbaar detergent is geen overbodige luxe.

En je kan ook al beginnen zaaien: paprika's en pepers mogen nu al binnen gezaaid worden, zo neem je wat voorsprong met deze trage groeiers. Enige voorwaarde: zet ze op de zonnigste plek van je huis, want de dagen zijn nog kort en net nu hebben ze veel licht nodig. Voor andere groenten is het nog even wachten, al hangt dat vooral af van de temperaturen. Blijven die zacht, dan kan je al de eerste radijzen zaaien, en wie weet al wat sla in de kas.

Terrasjesweer
Het mooie weer heeft natuurlijk ook voordelen. Zo kunnen we stilaan beginnen dromen van het eerste terrasje in de lentezon. Deze week wordt het mogelijk veertien graden. Als er niet te veel wind is en de zon schijnt, is dat een eerste kans om te genieten heerlijk lenteweer.

Pollen
Iedereen ziet de zon graag komen, maar met het lenteweer start straks ook het pollenseizoen. Slecht nieuws dus voor mensen met hooikoorts. Uit nieuw onderzoek van Natuur- en Bos blijkt dat het pollenseizoen steeds langer duurt. Het begint nu al in april en duurt tot eind augustus.