Cyberaanval: "Ook Belgen getroffen"

Ook in België zijn mensen of bedrijven getroffen door de wereldwijde cyberaanval met ransomware. Dat zegt cyberveiligheidsexpert Eddy Willems aan VTM NIEUWS. Officiële instanties hebben nog geen meldingen gekregen. Een Waalse bedrijfsleider getuigt wel dat hij gisteren in de namiddag plots geen toegang meer had tot zijn bestanden. “Het is een vreselijke aanval”, zegt hij aan de Franstalige omroep RTL-TVI. "Ik heb gehuild zoals ik nog nooit gehuild heb."

  • OPROEP: Ben jij zelf getroffen of ken je iemand die getroffen is? Laat het ons weten via 4040 of stuur ons een bericht via Facebook

“We zien op de radar dat er ook Belgische slachtoffers zijn, we kunnen alleen niet duidelijk zeggen wie”, zegt expert cyberveiligheid Eddy Willems aan VTM NIEUWS. “Het kan gaan om bedrijven of particulieren. Maar het hardst zijn toch nog andere landen getroffen", vertelt Willems. “Een van de Russische ministeries is zwaar getroffen, in Spanje is de grote telecomoperator Telefónica geraakt. En in het Verenigd Koninkrijk zijn een aantal ziekenhuizen getroffen, die zelfs nog op Windows XP draaien, een systeem dat niet meer beschermd wordt door Microsoft.”

'Wait and cry'
Een bedrijfje in Wallonië werd gisteren inderdaad slachtoffer van de aanval. “Op onze server staan 20.000 dossiers en het virus is erin geslaagd om zich te verspreiden over al die bestanden”, zegt Olivier Monard, baas van een verpakkingsbedrijf. “Alle afbeeldingen, Excel-bestanden, ik heb zelfs geen toegang meer tot de telefoonnummers van mijn klanten.” Alle afbeeldingsbestanden met de extensie “.jpeg” hebben nu de extensie “jpeg.wncry” gekregen, vertelt Monard. “Wncy” staat voor “wait and cry”, of “wacht en huil”.

Al na minder dan een uur greep Monard in door de computers in het netwerk af te sluiten van het internet. Vandaag probeert hij alle gegevens te recupereren. “Ik heb nog een back-up op een externe schijf, die blijkbaar niet getroffen is. Maar ik weet niet of ik die nog opnieuw kan installeren”, zegt Monard. 

Aanval afgewend
Ook het UZ Gent heeft het virus tot vijf keer toe gedetecteerd in de nacht van donderdag op vrijdag. Het virus werd meteen gedetecteerd en tegengehouden door de veiligheidssystemen, waardoor de besmette mail zelfs niet in de mailboxen terecht is gekomen. "Voor ons is het niets nieuw onder de zon", zegt Christiaan Polet van het UZ Gent. "Het tegenhouden van virussen is dagelijkse kost voor ons."