Critici over bezoek Merkel: "Ze moet weg"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel bezoekt vandaag ons land om een eredoctoraat van de KU Leuven en UGent in ontvangst te nemen. Voor tegenstanders de ideale gelegenheid om hun gal te spuwen over Merkel. "Merkel moet weg", staat te lezen op enkele spandoeken boven verschillende Vlaamse snelwegen. 

Merkel neemt vandaag een eredoctoraat van de KU Leuven en UGent in ontvangst. Beide universiteiten willen de bondskanselier lauweren "voor haar diplomatieke en politieke inspanningen om de politieke sterkte van Europa uit te bouwen en de waarden te verdedigen die ons continent toelaten om in verscheidenheid toch eenheid te vinden". De plechtigheid vindt plaats in The Egg in Brussel.

"Warm onthaal in #Vlaanderen met spandoeken op snelwegen voor Angela 'Merkel moet weg' #GrenzenToe @voorpost", tweette Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter vanmorgen al. Het blijkt om een actie van de Vlaams-nationalistische beweging Voorpost te gaan.

"Internationaal Strafhof"
"De nationalistische beweging Voorpost is absoluut niet akkoord met deze uitreiking. Angela Merkel verdient helemaal geen prijs, en al helemaal niet voor haar zogezegde diplomatieke en politieke inspanningen. Haar plaats is het Internationaal Strafhof!", klinkt het bij de makers van de spandoeken. 

"Met de vluchtelingenpolitiek van Merkel zijn er buitengewoon onverantwoorde risico’s genomen die de leefbaarheid in Europa voelbaar gedestabiliseerd hebben. Dat Merkel nu een eredoctoraat ontvangt is gewoonweg schandalig en wereldvreemd."

Ook Vlaams Belang zelf is er niet over te spreken: "Europa staat in brand en de pyromaan krijgt een eredoctoraat", aldus voorzitter Tom Van Grieken.

Geen N-VA
Ook al zijn ze uitgenodigd, veel N-VA'ers blijven weg van de uitreiking in Brussel. Ze hebben al langer kritiek op Merkels migratiepolitiek. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zal wel aanwezig zijn. N-VA-voorzitter Bart De Wever spreekt zich niet uit over de erkenning van Merkels carrière, maar in ieder geval heeft ze al bewezen een bekwaam leider te kunnen zijn, stelt hij. De Wever looft haar sociaaleconomische politiek en haar aanpak van de eurocrisis.

"Maar", gaat hij verder in een opiniestuk, "haar 'Wir schaffen das' blijft een kapitale fout. (Ze) nodigde heel de wereld - niet alleen Syrische vluchtelingen - uit naar Duitsland. En dus naar West-Europa. Het gevolg was een oncontroleerbare migratiestroom van mensen die op zoek zijn naar een beter leven, wat begrijpelijk en menselijk is. Een stroom die het absorptievermogen van verschillende Europese landen te boven gaat." De realiteit heeft intussen ook Merkel ingehaald, zegt De Wever.

Koning Filip en Michel
Koning Filip ontvangt de Duitse bondskanselier ook in audiëntie in het koninklijk paleis in Brussel. Daarna heeft ze nog een onderhoud met premier Charles Michel. Het gesprek kadert volgens een woordvoerder van de Duitse regering in de voorbereiding van de aanstaande toppen van staatshoofden en regeringsleiders over de toekomst van de Europese Unie, begin februari in Malta en in maart in Rome.