Criminelen straks toch land uitgezet?

Het wordt binnenkort wellicht mogelijk om terroristen of criminelen van vreemde origine die al heel hun leven in België wonen, toch de grens over te zetten. Dat staat in een wetsontwerp van Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie (N-VA). De Kamercommissie Binnenlandse Zaken heeft het daarnet besproken en zou het volgende week moeten goedkeuren.

Een nieuwe wet moet toelaten dat zware criminelen of terreurverdachten het land kunnen uitgezet worden, ook al zijn ze hier geboren. “Het gaat over buitenlanders die in België verblijfsrecht hebben, voor hun twaalf jaar zijn toegekomen of hier zijn geboren”, zegt Francken. “Hen krijgen we het land niet uit, ook al plegen ze zware feiten of zelfs aanslagen, zoals Salah Abdeslam. Met die wet wordt het wel mogelijk om hen ook het land uit te zetten.”

In gevangenis
Met die aanpak wil de staatssecretaris een pak meer gevaarlijke criminelen het land uitkrijgen. “Het gaat dan over een twintigtal terroristen en een vijftigtal zware criminelen”, aldus Francken. “De wet moet nu nog gestemd worden, maar mijn administratie staat te popelen om die dossiers zo snel mogelijk aan te pakken.” 

Groen wil ze vooral achter de tralies zien. “We zijn niet tegen, maar prioritair is vooral dat we die mensen opsluiten en onze samenleving zo beschermen”, zegt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. “We hebben de indruk dat Theo Francken ze nu over de grens wil zeggen, maar ook vanuit het buitenland kunnen ze aanslagen beramen.” Theo Francken zegt echter dat veroordeelden eerst hier hun straf moeten uitzitten en pas nadien de grens overvliegen.