Contactloos betalen met smartphone: 6 vragen

Sinds vandaag kan je dankzij de Bancontact-app contactloos betalen met je smartphone. Maar hoe gaat dat exact in zijn werk en is het wel veilig? En wat als je gsm gestolen wordt? VTM NIEUWS legde haar vragen voor aan de CEO van Bancontact Kim Van Esbroeck.

Contactloos betalen: hoe gaat dat exact in zijn werk?
De eerste twee vereisten zijn een Android-smartphone en de Bancontact-app. De nieuwe technologie werkt via Near Field Communication of NFC. Wanneer je je smartphone dicht bij een betaalterminal houdt, registreert de NFC-chip in je smartphone de betaalgegevens. "Het principe is hetzelfde als contactloos betalen met je bankkaart", bevestigt Van Esbroeck.

Je hebt er dus geen interverbinding voor nodig, net zoals dat ook niet nodig is wanneer je met je bankkaart betaalt.

Werkt het overal en bij elke gsm?
"Volgens onze cijfers zijn tachtig procent van alle Android-telefoons in ons land uitgerust met de NFC-technologie", zegt Van Esbroeck. De overige twintig procent zijn vooral oudere smartphones, die werden gemaakt toen de technologie nog niet op punt stond. Met een Apple-telefoon zal je niet contactloos kunnen betalen. Het bedrijf achter de beroemde iPhone schermt haar NFC-technologie af en weigert met andere bedrijven samen te werken.

Toch zal je met een Android-toestel met NFC niet overal kunnen betalen. "Op dit moment kan je aan twee derde van de betaalterminals in ons land contactloos betalen. Winkeliers die nog een moderne terminal willen installeren, nemen best contact op met de leverancier die hun toestel levert", legt Van Esbroeck uit.

Verbruikt het veel batterijvermogen? 
Op heel veel smartphones kan je de NFC functie manueel aan- en afzetten. Als je de functie dus enkel gebruikt wanneer je moet betalen, spring je zuinig om met je batterij.

Werkt het ook in het buitenland?
"Overal waar je je met je Bancontact-kaart kan betalen, kan je ook op deze manier betalen", zegt Van Esbroeck. "Bij het contactloos betalen, moet je je gsm als een bankkaart zien, waarmee je ook kan betalen zonder hem in de betaalterminal te steken." Betalen met je smartphone is dus ook onderhevig aan dezelfde tarieven als betalen met je bankkaart. Ben je niet zeker of je gratis in het buitenland kan betalen, neem je best contact op met je bank.

Hoe veilig is het?
Van Esbroeck bevestigt dat alle transacties ten strengste zijn beveiligd. Voor betalingen onder de vijftig euro hoef je niets te doen, maar wil je iets duurders kopen, dan moet je pincode nog steeds ingeven. Daarnaast is er een teller die bijhoudt hoeveel no-pinbetalingen je doet. Doe je meer dan vijf kleine betalingen achter elkaar, zal het systeem ook een pincode vragen.

Mijn gsm is gestolen, wat nu?
Als je gsm gestolen wordt, bel dan net als bij je kaart naar Card Stop (070 344 344). Daar kan je vragen om enkel je contactloze betalingen te blokkeren. Met je gewone bankkaart zal je dan nog probleemloos kunnen blijven betalen. Heeft de dief van je smartphone toch nog iets kunnen kopen, neem dan contact op met Bancontact. Frauduleuze betalingen kunnen steeds worden betwist.