Commotie rond rechtse jongerengroep Schild & Vrienden

Er is veel commotie rond de rechtse jongerenorganisatie Schild & Vrienden (S&V). Uit een reportage van het magazine Pano blijkt dat de organisatie achter de schermen racistische berichten deelt. Schild en Vrienden infiltreerde ook in de Vlaamse jeugdraad. De groep heeft er vier van de acht verkozen leden, die de Vlaamse regering advies geven over jongerenbeleid. 

In de reportage werd S&V-voorzitter Dries Van Langenhove gevold. Zijn groep, die het nieuws haalde door een protestbijeenkomst voor een humaner vluchtelingenbeleid te verstoren aan het Gentse Gravensteen, beweert zelf ideeën te willen produceren en verspreiden. Ook wil ze het politieke systeem van binnenuit veranderen door leden te laten verkiezen in allerlei organisaties.

Schietlessen
Maar naast het publieke discours klinkt een radicaler, racistisch, antisemitisch en seksistisch geluid in chatgroepen die Pano wist te infiltreren. Doel blijkt ook dat van vele 'alt-right' bewegingen: het 'wegdringen' van het blanke volk door immigratie naar het Westen stoppen. 

En daarvoor lijken sommigen zelfs bereid tot geweld. Zo roept Van Langenhove op "klaar te zijn voor de strijd", door fit te zijn, maar ook door schietlessen te volgen en wapenvergunningen aan te schaffen. Zelf verkoopt hij aan leden pepperspray en suggereert hij een pistool te hebben. Er klinken verwijzingen naar een "rassenoorlog".

UGent wil onderzoek
De Jeugdraad distantieert zich “formeel” van Schild en Vrienden. "Binnen onze organisatie is geen plaats voor racisme en discriminatie, laat ons daar duidelijk over zijn", zegt de Vlaamse Jeugdraad. "We zijn onthutst door wat we vandaag hoorden in de Pano-reportage. We distantiëren ons formeel van S&V. De bril waarmee zij naar de samenleving kijken is niet de onze."

Van Langenhove zit ook in het bestuur van de Universiteit Gent. En ook daar reageren ze “met afschuw”. Rector Rik Van de Walle wil een onderzoek naar de juridische toelaatbaarheid van de groep. "Hoewel alles kan worden gedacht, is het duidelijk dat in een rechtsstaat niet álles kan worden gezegd of gedaan. Wat ik in de reportage hoorde en zag, veroordeel ik met de grootst mogelijke nadruk. Dit is ontoelaatbaar. Het ideeëngoed en de acties die in de Pano-reportage naar boven kwamen zijn zonder meer verwerpelijk."

“Waarheid verdraaid”
Schild & Vrienden-oprichter Dries van Langenhove zegt dat in de reportage de waarheid verdraaid is. Volgens hem heeft iemand zijn identiteit gestolen.