Commissie onderzoekt heisa bij SamuSocial

Het uitgebreid bureau van het Brussels parlement heeft beslist een onderzoekscommissie op te richten over daklozenorganisatie Samusocial. De laatste dagen was er veel heisa ontstaan rond de vergoedingen die burgemeester Yvan Mayeur (PS) en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta (PS) ontvingen bij de organisatie. Volgens sp.a-voorzitter John Crombez is het niet uitgesloten dat de partij uit het Brusselse gemeentebestuur stapt.

Mayeur en Peraïta ontvingen in 2016 respectievelijk 16.800 en 17.080 euro aan zitpenningen bij Samusocial. Dat zegt de RTBF nadat het cijfers van de vzw kon inkijken.

Onderzoek
Oppositiepartijen Groen en Ecolo willen een parlementaire onderzoekscommissie rond de kwestie, terwijl federaal staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) een onafhankelijk onderzoek naar de vzw wil. Het uitgebreid bureau van het Brussels parlement heeft nu beslist dat er effectief een onderzoekscommissie komt.

Ook sp.a reageert nu scherp. "Het zit me natuurlijk hoog. Wie niet begrijpt dat dit de politiek uit moet, heeft een probleem", aldus voorzitter John Crombez. Sp.a sprak zich vroeger al kritisch uit tegen politici die te veel vergoedingen opstrijken.

"Dit gaat in tegen de regel die onze partij heeft ingevoerd", zegt Crombez. "Naar wat ik begrijp, zal er redelijk snel een verslag zijn van het onderzoek dat nu wordt gevoerd."

“Onaanvaardbaar”
Crombez sluit niet uit dat zijn partij na het onderzoek de stekker uit de Brusselse gemeenteraad trekt. “Je kan dat niet uitsluiten”, zegt hij. “Ik wacht op de resultaten van het onderzoek, maar dit is onaanvaardbaar.”

Vergoedingen
De kwestie rond de vergoedingen van Mayeur en Peraïta zorgde de laatste dagen voor heel wat politieke en maatschappelijke verontwaardiging. De vergoedingen zouden immers volledig afkomstig geweest zijn van giften. Gisteren sprak Peraïta dat in de Brusselse gemeenteraad tegen.

Dat was echter niet het enige heikele punt. Zo kwam het bestuur volgens Peraïta nooit samen in juli en augustus en werden ze daarvoor ook niet vergoed, maar uit de laatste cijfers blijkt dat zij en Mayeur wel degelijk uitbetaald werden voor vergaderingen in de vakantiemaanden.

Bekijk ook: