Coli-bacterie in drinkwater Oostakker

Inwoners van bepaalde delen van de Oost-Vlaamse gemeente Oostakker wordt aangeraden om geen leidingwater te drinken, want het is vervuild met een Coli-bacterie. Dat bevestigt drinkwatermaatschappij Farys aan VTM NIEUWS. Er zijn ook al klachten van mensen met buikloop, die mogelijk aan het vervuilde drinkwater gelinkt kunnen worden. 

Drinkwatermaatschappij Farys stelde gisteren vast dat het water in Oostakker niet aan de drinkwaternormen voldoet. In stalen van het water is een Coli-bacterie teruggevonden. "In de meeste gevallen komt die bacterie in het water terecht via een afnemer die zijn eigen waterput fysiek op het drinkwaternet heeft aangesloten", legt woordvoerder Bruno Pessendorfer uit. Farys zal vanavond alle installaties in het oorspronkelijk getroffen gebied controleren om de oorzaak van het probleem te vinden. 

De eerste meldingen over de vervuiling kwamen gisteren. "We kregen een aantal officieuze meldingen van buikloop", zegt Pessendorfer. "We zijn de leidingen meteen beginnen te spoelen en hebben ook chloor aan het water toegevoegd om te ontsmetten. We raden mensen aan om de kraantjes elke dag te laten lopen, zodat ook hun eigen leidingen en installaties gespoeld worden."

Waar moet je op letten?
Wie in de getroffen regio woont, kan het best alle water voor consumptie (drinken, drank of eten bereiden) minstens vijf minuten koken. Dat geldt ook voor water waarmee je open wonden reinigt of je tanden poetst. Douchen, baden, schoonmaken en het toilet doorspoelen is geen probleem. Die maatregelen gelden nog zeker tot en met maandag 20 november. Hier vind je alle informatie.