Chinese webwinkel Alibaba komt naar België

België heeft met het Chinese Alibaba eindelijk een internetreus kunnen overhalen zijn magazijn hier neer te planten. En niet in Nederland of Duitsland, die onlangs Amazon en Zalando binnenhaalden. Premier Charles Michel reageert tevreden op de komst van Alibaba.

De e-commercegigant Alibaba bevestigt dat Liège Airport zijn eerste luchthub wordt in Europa. "De eerste vliegtuigen voor Singles Day zijn vanuit Hangzhou naar Luik vertrokken", zegt de Europese topman Terry von Bibra in De Tijd. Singles Day is het jaarlijkse koopjesfestijn van Alibaba.

Na een bezoek van Alibaba-oprichter Jack Ma kondigde premier Charles Michel in de zomer aan dat de internetreus een groot distributiecentrum zou openen in Luik. Maar toen Ma kort daarna ook in Den Haag neerstreek, werd het stil bij Michel én bij Alibaba. Het voedde de speculatie dat ons land weer in het zand zou bijten ten voordele van Nederland, dat aantrekkelijker is dankzij goedkopere flexarbeiders en onmachtige vakbonden.

Premier Charles Michel noemt de komst van Alibaba goed nieuws voor ons land in het algemeen en voor de werkgelegenheid en economische ontwikkeling van de luchthaven van Luik in het bijzonder. "We hebben hen kunnen overtuigen van het fiscaal gunstige klimaat in ons land en van de kwaliteit van onze werknemers. Dankzij deze belangrijke investering van een wereldspeler op het vlak van e-commerce zetten we België op de kaart van de veelbelovende en groeiende digitale economie en zorgen we voor extra jobs in de nabije toekomst", zo verklaarde de eerste minister aan Belga.