Chauffeurs De Lijn stoppen niet meer aan Noordstation

De bussen van De Lijn die normaal aan het Noordstation in Brussel stoppen en vertrekken, hebben sinds maandag het nabijgelegen Rogierplein als begin- en eindpunt. De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij gaf gisteren aan de bezorgdheden van vakbonden en werknemers over de onhygiënische omstandigheden rond Brussel-Noord te begrijpen. Vanmorgen zit de directie opnieuw samen met de vakbonden.

De vakbonden van De Lijn lieten zaterdag weten dat de chauffeurs vanaf vandaag niet langer zouden stoppen aan het Noordstation in Brussel. De chauffeurs klagen al maanden over de gevaarlijke en onhygiënische omstandigheden rond het station, die te maken hebben met de groep transmigranten die er verblijft. Ze vrezen voor ziektes als schurft en tbc, al benadrukt de ngo Dokters van de Wereld dat er van een uitbraak geen sprake is.

De directie van De Lijn werd verrast door de aankondiging van de vakbonden, maar ze heeft er naar eigen zeggen begrip voor. Concreet gaat het om de bussen van de lijnen 126, 127, 128, 129, 212, 213, 214, 230, 231, 232, 240, 241, 242, 243, 245, 250, 251, 260, 270, 271, 272, 318, 351, 355, 358, 410, 460, 461, 470, 532. Lijn 471 zal achter het Noordstation stoppen, ter hoogte van het Solvayplein.

Rogierplein
Een woordvoerster van De Lijn voegde toe dat de bussen tussen hun ritten zullen stilstaan op de busbaan in de Vooruitgangsstraat, tussen het Rogierplein en het Noordstation. Dat gebeurde eind vorig jaar ook al eens, maar dat was niet naar de zin van de lokale politie. Die dreigde met boetes, omdat bussen niet mogen stilstaan op een busstrook. De Lijn vertrouwt erop dat de politie begrip zal opbrengen voor de situatie, omdat er snel beslissingen genomen moesten worden.

Er is vandaag overleg gepland met de lokale politie. Het Noordstation is al lang een probleemhalte. Er wordt al een tijdje gesproken over tijdelijke bushaltes aan het Noordplein, naast in plaats van onder het station. Op langere termijn zou er een volledige nieuwe busterminal moeten komen. De directie van De Lijn riep in een persbericht de bevoegde overheden nogmaals op om de situatie snel structureel op te pakken.

"Een busstation is geen opvangcentrum", klinkt het. "Ondanks verschillende maatregelen en acties van De Lijn, de lokale politie, de spoorwegpolitie en het Brussels gewest blijft de overlast aanhouden." Op de ondergrondse verdieping van het Noordstation zijn acht perrons waar normaal dertig buslijnen van De Lijn hun eindhalte hebben.

Bekijk ook: