Catalaanse betoging brengt 45.000 mensen op de been

In Brussel zijn zeker 45.000 Catalanen en sympathisanten op de been voor de betoging. Dat blijkt uit een telling van de politie. Ze houden er een optocht door de Europese wijk om er aandacht te vragen voor het Catalaanse probleem en de burgerrechten van de Catalanen. Na de rellen in Brussel van afgelopen weken werd de politiecapaciteit opgedreven en gelden er strenge veiligheidsmaatregelen. Bij de betogers waren ook heel wat Vlaamse politici, zoals parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA).

Het initiatief voor de massabetoging komt van de Catalaanse Nationale Vergadering (ANC) en Òmnium Cultural, twee pro-onafhankelijkheidsorganisaties. Nadat ze onder de titel 'Omplim Brussel.les', vertaald als 'we gaan Brussel vullen', hun oproep hadden gelanceerd, kregen ze al snel meer dan 90.000 volgers op de sociale media.

Op voorhand werden door de organisatie meer dan 20.000 Catalanen verwacht voor de massabetoging, maar volgens de cijfers van de Brusselse politie valt dat aantal hoger uit. Volgens de politie zijn zeker 45.000 Catalanen en sympathisanten op de been. 

(Lees verder onder de tweet)

De Catalaanse menigte verzamelde vanmorgen rond 10 uur in het Jubelpark, om van daaruit omstreeks half 12 in optocht naar het Jean Reyplein te vertrekken, in het hartje van de Europese wijk. Daar kwam een resem Catalaanse leiders, mensenrechtenactivisten en Europarlementsleden de menigte toespreken. Maar het was vooral wachten op de toespraak van de afgezette minister-president Carles Puigdemont, helemaal op het einde van de betoging.

Hij was zichtbaar tevreden met de massale opkomst, en bedankte zijn landgenoten uitvoerig in het Catalaans. Ook de Brusselse autoriteiten kregen een "merci", om de optocht - volgens de organisatie de grootste in jaren in onze hoofdstad - in goede banen te leiden.

De betoging verliep voorlopig ook erg vreedzaam. “De Catalanen gaan er prat op dat er bij de betogingen in Barcelona geen ruit gesneuveld is en dat willen ze ook hier tonen”, zegt VTM NIEUWS-journalist Boudewijn Van Spilbeeck. “Ze maken er een feest van.”

(Lees verder onder de video)

Vlaamse politici
De Catalanen kregen dan ook een schare Belgische politici achter zich. Vlaams Belang stuurde een delegatie van vijftig politici, voorzitter Tom Van Grieken op kop, en ook N-VA was talrijk aanwezig met onder meer Europarlementslid Mark Demesmaeker en de voorzitter van het Vlaams parlement Jan Peumans. Ook Bart Staes, die voor Groen in het Europees parlement zetelt, stapte mee op.