Carrefour beroert met slotmachines

De slotmachines aan de ingang van de Carrefour Hypermarkten in Vlaanderen, veroorzaken veel beroering bij de Kansspelcommissie en antigokorganisaties. "Gokmachines zijn verslavend", klinkt het daar.

Aan de ingang van de Carrefour Hypermarkten zijn sinds kort twee slotmachines te vinden. Klanten kunnen de jeton die ze in ruil voor een aankoop van minstens 25 euro verkregen, in de machine steken en maken kans op kortingsbonnen, televisies, EuroMillions-biljetten of zelfs een auto.

Antigokorganisaties zijn niet te spreken over de alternatieve tombola, bericht De Standaard. "Sinds 1992 zijn gokmachines bijna overal verboden in ons land, net omdat ze zo verslavend zijn", stelt Marijs Geirnaert van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD).

Vergunning?
De Kansspelcommissie stuurt in ieder geval deze week de politie op Carrefour af. Ze wil controleren of de supermarktenketen eigenlijk wel een vergunning heeft om de slottoestellen te plaatsen.

Carrefour verkreeg een vergunning van het Ontwikkelingscommité van de Belgische Sport, een afdeling van het Olympische Comité die fondsen werft voor sportactiviteiten: “Die slotmachines zijn een ludieke invulling van het begrip ‘tombola’, en hebben niets te maken met de casinospelen”.

Verbaasd

Baptiste van Outryve, woordvoerder van Carrefour, reageert dan ook verbaasd op de commotie rond de slotmachines. “We hebben alle regels gevolgd. De opbrengsten van de tombola gaan naar een goed doel, alles is gecontroleerd door een gerechtsdeurwaarder en minderjarigen krijgen geen jetons om met de actie mee te doen. We zijn dan ook geen reden om de machines te verwijderen”, klinkt het in een reactie aan VTM NIEUWS.

”Tot op heden heeft de Kansspelcommissie ons ook nog niet gecontacteerd, maar we staan uiteraard open voor hun opmerkingen.”