Burn-out velde vorig jaar 28.000 Belgen

Vorig jaar hebben 28.000 mensen een uitkering gekregen van het Riziv omdat ze niet konden gaan werken vanwege een burn-out. Dat schrijft Le Soir. Het Riziv schat de kosten van arbeidsongeschiktheid vorig jaar op 7,1 miljard euro.

In 2017 hebben in totaal 400.000 mensen een uitkering gekregen van het Riziv wegens arbeidsongeschiktheid. Bij zeven procent van hen, ofwel 28.000 mensen, gaat het om burn-out. Ongeveer vijftien procent kampt met een depressie.

"Terwijl burn-outs lange tijd vooral in de gezondheidssector voorkwamen, ontsnapt nu geen enkel beroep er nog aan", zegt François Perl, directeur-generaal bij de dienst voor uitkeringen van het Riziv. Ongeveer een op de zes Belgen loopt het risico op een burn-out.

Pilootproject
Ter preventie van burn-outs lanceert het Federaal agentschap voor beroepsrisico's (Fedris) in de komende maanden een pilootproject. Dat zal geleid worden door Isabelle Hansez, professor aan de universiteit van Luik, en richt zich op de meest getroffen sectoren, zoals de gezondheidszorg en de bank- en verzekeringssector. Werknemers zullen daarbij ook individueel worden opgevolgd.