Brugpensioen op 56 bij Carrefour

Bij Carrefour zullen werknemers op 56 jaar op SWT of brugpensioen kunnen gaan. Dat meldt De Standaard en wordt bevestigd door de vakbonden. Vakbonden en directie bereikten gisterenavond daarover een compromis.

De directie van Carrefour kondigde in januari een herstructurering aan waarbij 1.233 jobs in België bedreigd waren. Daarover werd nu een compromis bereikt tussen bonden en directie.

Werknemers zullen kunnen kiezen voor brugpensioen op 56 jaar. Dat kan voor een bedrijf in herstructurering, maar moet wel groen licht krijgen van de federale overheidsdienst Werk.

Geen verplichting
"Mensen zijn niet verplicht om te kiezen voor SWT op 56 jaar. Carrefour heeft wel veel oudere werknemers, met meer dan 1.233 werknemers die ouder zijn dan 56 jaar", aldus LBC-secretaris Kristel Vandamme.

Carrefour zal bovenop de RVA-premie nog een premie betalen. Werknemers zullen, aldus de LBC, na aftrek van bijdragen en belastingen op die manier nog zowat zeventig procent van hun nettoloon overhouden. Is 56 jaar niet jong voor brugpensioen? "Die mensen zitten niet thuis, maar moeten zich beschikbaar houden voor de arbeidsmarkt.”

Laatste strohalm
“Carrefour telt veel vrouwelijke werknemers, die vaak deeltijds werken. Voor hen is dit de laatste strohalm om op brugpensioen te gaan vooraleer ze helemaal versleten zijn", aldus Vandamme. "En eerlijk gezegd, op die leeftijd begin je in de verkoop versleten te raken", zegt ze nog.

Behalve de mogelijkheid om op brugpensioen te gaan op 56 jaar, is er ook een werkzekerheidsgarantie afgesloten tot 2022 en komen er geen naakte ontslagen. Werknemers kunnen ook kiezen om vrijwillig op te stappen, met een premie.

Loonbevriezing
De vakbonden konden ook bereiken dat de loonbevriezing voor werknemers die van de hyper- naar de supermarkten overstappen, van de baan is. "Die mensen zouden tot 200 euro per maand verliezen", aldus Vandamme.

Bij Carrefour zelf onthoudt men zich van commentaar in afwachting dat de sociale partners hun achterban hebben geconsulteerd en Carrefour het personeel heeft geïnformeerd.

Lees ook: