Brand Vleteren: nog nablussen vandaag

In Vleteren blijft de brandweer nog de hele dag ter plaatse bij de uitgebrande loods. "Onder het ingestorte dak ligt nog een grote hoeveelheid smeulend materiaal”, zegt Kristof Louagie van de brandweerzone Westhoek.

De brand in de loods van het voedingsbedrijf Lesage ontstond gisteren rond 17.30 uur. De brandweer kon beletten dat het vuur oversloeg naar de nabijgelegen burelen, maar de loods is wel volledig vernield. Het duurde tot gisteravond laat voor de brandweer de brand onder controle had.

“Een 20-tal brandweerlieden blijven ook vandaag nog om na te blussen”, zegt Kristof Louagie van de brandweerzone Westhoek. “Ook de Westvleterenstraat blijft afgesloten voor het verkeer.”

Evacuaties
Het familiebedrijf levert voeding aan zo’n vijfhonderd supermarkten en kruidenierswinkels. De volledige voorraad is in vlammen opgegaan. Daarnaast heeft Lesage ook vijf eigen supermarkten in uitbating. Alles samen werken er 48 medewerkers. 

Een tiental buurtbewoners moesten gisteravond hun huis uit omdat de rook in hun richting waaide. Die mensen mochten ondertussen weer naar huis.

Oorzaak
“Wellicht is de brand veroorzaakt door een defect aan een batterij van een vrachtwagen. De brand is overgeslagen op een stookolietank, die ontploft is", zegt zaakvoerder Peter Lesage. "Alles is ontzettend snel gegaan. Vijf minuten daarvoor ben ik nog gepasseerd aan die vrachtwagen en ik heb niks opgemerkt. Ik was dan ook heel erg verwonderd toen ik telefoon kreeg van de alarmcentrale met de melding dat de elektriciteit was uitgevallen. In een mum van tijd sloegen de vlammen uit het dak.”

Bestellingen
De loods met onze voorraad is volledig uitgebrand. Daarin lagen bieren en kruidenierswaren, maar ook onderhoudsproducten en deodorants. Dat zorgde voor kleine ontploffingen. De wijnafdeling en de burelen heeft de brandweer wel kunnen vrijwaren. We kunnen dus in principe nieuwe bestellingen doen. We zijn nu naarstig op zoek naar een nieuwe loods zodat we hopelijk volgende week al kunnen heropstarten. We kunnen niet blijven stilstaan, we moeten vooruit, dat is onze West-Vlaamse mentaliteit", sluit Lesage nog af.

Bekijk ook: