Brand in Sofitel Brussel: 179 gasten geëvacueerd, vrouw in levensgevaar

Het Sofitel-hotel op de Gulden-Vlieslaan in Brussel is dinsdagnacht ontruimd vanwege een brand die voor heel wat rookontwikkeling heeft gezorgd. In totaal zijn een 170-tal klanten geëvacueerd. Eén vrouw raakte zwaar bevangen door de rook en moest naar het ziekenhuis gebracht worden, ze is in levensgevaar. Dat zegt Walter Derieuw, de woordvoerder van de Brusselse brandweer.

Volgens de eerste verklaringen zou er een brand ontstaan zijn in een buitenkeuken van het hotel en heeft de rook zich via de airconditioning verspreid door het hotel. In totaal moesten 179 mensen uit het hotel geëvacueerd worden. "Zij werden ondergebracht in The Hotel. Op het gelijkvloers van dat hotel werd een tijdelijke hulppost opgericht. In totaal raakten een tiental personen door de rook geïntoxiceerd. Eén slachtoffer, een vrouw die in 1970 geboren is, werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis in Neder-over-Heembeek."

De melding van de brand liep rond 3.20 uur binnen bij de hulpdiensten. Toen de brandweer ter plaatse kwam, stelde ze onmiddellijk grote rookontwikkeling vast. Twee personen moesten geëvacueerd worden met een luchtladder. 

Brand onder controle
Eén klant werd bewusteloos aangetroffen in haar kamer. Zij bleek zwaar bevangen door de rook en moest naar het ziekenhuis gebracht worden. Enkele andere personen met lichtere verschijnselen van rookintoxicatie werden ter plaatse verzorgd. "De brand is onder controle", zegt Derieuw.

"De brandweer meet op dit moment de toxiciteit in het gebouw, zodat de klanten mogelijk hun persoonlijke spullen kunnen gaan halen." Volgens Derieuw is er aanzienlijke rook- en waterschade, en zullen de klanten daarom niet op hun hotelkamer kunnen blijven.

De Gulden-Vlieslaan is intussen weer vrijgegeven voor het verkeer. De Brusselse brandweer kwam ter plaatse met vier autopompen, twee autoladders, twee MUG-teams en vier ziekenwagens. Er moest geen rampenplan afgekondigd worden.

De brandweer werd woensdag omstreeks 03.20 uur verwittigd van de brand in het hotel en stelde bij aankomst meteen een grote rookontwikkeling vast. Volgens het parket was de brand ontstaan in een externe keuken en had de rook zich verspreid via het ventilatiesysteem.