Brand in huis: zo voorkom je het

Er vielen dit jaar al 32 doden door woningbranden in ons land, en daarmee doen we het helemaal niet goed. In Nederland zijn dat er maar 14. De vermoedelijke oorzaak is een groot gebrek aan rookmelders, maar toch zijn er heel wat andere dingen die u kan doen om brand te voorkomen.

“Een gebrek aan rookmelders is inderdaad een groot probleem”, zei brandexpert Tim Renders van de brandweer van Leuven een tweetal weken geleden al aan VTM NIEUWS. Melders voorkomen geen brand, maar geven je wel genoeg tijd om te vluchten, mocht er toch brand ontstaan. Hang ze daarom op zoveel mogelijk plaatsen.

Elektrische toestellen
“Te veel mensen laden toestellen, zoals hun elektrische fiets, op onbewaakte plaatsen op”, zegt Renders nog. “Doe het bij voorkeur overdag en zie dat er geen brandbaar materiaal in de buurt staat.”

Ook Oscare, een nazorgcentrum voor patiënten met brandwonden, roept op tot voorzichtigheid bij het opladen van elektrische toestellen. “Laad alle toestellen ’s nachts op en haal tv’s en wasmachines uit het stopcontact, als je ze niet gebruikt”, klinkt het.

Toch brand?
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen, kan er altijd brand uitbreken in je appartement. Dan ben je beter goed voorbereid. “Zorg steeds dat je vluchtroute vrij is”, legt Renders uit. “Zo moesten we ooit uitrukken voor een woningbrand, waarbij een elektrische fiets in de gang onderaan de trap vuur had gevat. Op zo’n moment blokkeer je je eigen vluchtweg.”

De afdeling Veiligheid en Preventie van de Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken riep daarom vorige maand al op om ook thuis brandoefeningen te organiseren. “Maak goede afspraken over hoe iedereen veilig buiten kan geraken en simuleer al eens een brand”, zegt de dienst. “Kinderen blind door het huis laten lopen of ze aanleren dat ze zich zo laag mogelijk op de grond moeten voortbewegen, kan een verschil maken tussen leven en dood als er een brand uitbreekt.”

Lees ook: Brand vermijden? "Trek alle stekkers uit"

Bekijk ook: