Bpost bezorgt brieven na 3 dagen, tenzij je extra betaalt

De federale regering heeft het licht op groen gezet voor postbedrijf bpost om opnieuw een verschil te maken tussen prioritaire en niet-prioritaire brieven. Brieven zullen binnenkort pas na drie dagen geleverd worden, tenzij je meer betaalt om ze de volgende dag te laten bezorgen. 

De federale regering keurde vandaag de verlenging goed van de universele dienstverplichting van bpost tot 31 december 2023, zo meldt minister van Post Alexander De Croo (Open Vld). Die bepaalt ook dat het postbedrijf vijf keer per week in heel België de post moet bedelen. 

Prioritaire postbedeling nodig
"Volgens een consumentenstudie uitgevoerd door post- en telecomregulator BIPT staan consumenten open voor een minder snelle standaarddienst op voorwaarde dat de prioritaire postbedeling blijft bestaan voor bijvoorbeeld overlijdens, verjaardagen, geboortes of dringende administratieve post", stelt De Croo. 

Het nieuwe beheerscontract voorziet ook in een procedure die toelaat om de nettokosten voor de staat te beheersen bij een sterke volumedaling van de brievenpost. Indien de kosten voor de universele dienstverlening een bepaald plafond overschrijden, kan het postbedrijf aankloppen bij de federale staat om dat te verhalen op de staatskas. "Op het moment dat bpost aanklopt bij de staat bestaat de mogelijkheid om te kijken of daarin wordt meegestapt, of dat de modaliteiten worden herbekeken", klinkt het op het kabinet van minister De Croo. "Dat om de staatskas te beschermen."