Biologische klok tikt ook bij mannen

Niet enkel vrouwen, maar ook mannen hebben een biologische klok (die sneller tikt dan verwacht). Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Harvard Medical School, schrijft Het Laatste Nieuws.

Meer dan 19.000 kunstmatige bevruchtingen, die tussen 2000 en 2014 in de Verenigde Staten werden uitgevoerd, werden onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat de kans op een succesvolle ivf-behandeling sterk vermindert naarmate de leeftijd van de man stijgt. Een vrouw jonger dan 30 jaar met een man tussen 30 en 35 jaar heeft 73 procent kans op een succesvolle ivf-behandeling. Die kans daalt tot 46 procent wanneer de man tussen 40 en 42 jaar is. 

Vermindering vruchtbaarheid
Het was al geweten dat het aantal chromosoomafwijkingen toeneemt en de zaadkwaliteit achteruitgaat wanneer de man ouder wordt, licht fertiliteitsexperte Petra De Sutter (UGent) toe. Mannen ouder dan 40 jaar worden daarom niet aanvaard als zaaddonor. Maar dat het effect van de leeftijd van de man zo'n grote rol speelt, was voordien niet duidelijk. Hoewel de vermindering van de vruchtbaarheid bij mannen minder drastisch verloopt dan bij vrouwen, bestaat de biologische klok bij mannen dus wel degelijk.