Binnenkort voor 4 euro naar dokter?

Een bezoek aan de huisarts mag straks niet meer dan vier euro kosten. Tenminste, als het van regeringspartij CD&V afhangt. De patiënt betaalt dan enkel nog het remgeld, de dokter krijgt de rest later van het RIZIV. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Sinds 2015 al kunnen zowat twee miljoen Belgen gebruikmaken van de zogenaamde derdebetalersregeling. Het gaat om kansengroepen die genieten van een verhoogde tegemoetkoming. Zij betalen bij de huisarts één euro in plaats van het volledige ereloon (25,50 euro). 

Uitbreiding derdebetalersregeling
CD&V wil het systeem nu uitbreiden naar de hele bevolking. "Zo werken we de financiële drempel voor een bezoek aan de huisdokter weg", zegt Kamerlid Nathalie Muylle. Voorwaarde is wel dat je een globaal medisch dossier hebt bij je huisarts. Anders moet je toch nog klevertjes blijven plakken en attesten opsturen naar het ziekenfonds.

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) reageert weinig enthousiast. "De uitbreiding van de derdebetalersregeling staat niet in het regeerakkoord", zegt ze.