Bezocht brein 22/03 ons land na aanslag?

Een van de vermoedelijke meesterbreinen achter de aanslagen in Parijs en Brussel die momenteel op vrije voeten is, Oussama Atar, kon afgelopen zomer onopgemerkt zijn familie bezoeken in Brussel. Dat meldt de Amerikaanse zender CNN op basis van een “anonieme, Belgische veiligheidsbron”.

Oussama Atar, een Belg van Marokkaanse afkomst, maakt deel uit van terreurgroepering Islamitische Staat (IS), die de aanslagen van 13 november in Parijs en die van 22 maart in Brussel heeft opgeëist. Hij is de neef van de broers El Bakraoui, die de aanslagen pleegden in Zaventem en Maalbeek. De veiligheidsdiensten gaan ervan uit dat Atar de terreurcel mee aanstuurde en coördineerde.

De ‘topterrorist’ is momenteel op vrije voeten en wordt gezocht door de politiediensten. Maar volgens een “anonieme Belgische bron” die CNN kon spreken, kon Atar afgelopen zomer ondanks de klopjacht gewoon zijn familie bezoeken in Brussel. Hij zou zelfs “in direct contact hebben gestaan met zijn familieleden en hen ook in levende lijve hebben bezocht”. 

Huiszoekingen
Speurders hadden afgelopen zomer al een vermoeden dat Atar in België was. Ze vielen daarom op 13 augustus met man en macht binnen op acht adressen in Brussel, maar gingen uiteindelijk met lege handen naar huis.

De nieuwszender probeerde contact te leggen met de zus van Atar, maar zij wilde niet reageren. Het is onduidelijk waarom Atar in België was en waar hij momenteel verblijft.