Bende achter 6 plofkraken opgerold

De federale gerechtelijke politie heeft een criminele organisatie ontmanteld die verdacht wordt van zes plofkraken tussen mei en augustus 2018 in Vlaanderen. In totaal zijn er gisteren en vandaag acht mensen opgepakt. Dat laat het parket weten in een persbericht. Er zijn vier mensen opgepakt in Nederland en vier in België. De verdachten zijn allemaal Nederlanders.

Na een plofkraak aan de Molenlei in Boechout op 13 juni 2018, de vierde plofkraak op één maand, is de federale politie een onderzoek gestart. Via het ANPR-netwerk kwamen auto’s van eenzelfde Nederlands autoverhuurbedrijf in beeld.

"Uitgebreid speurwerk met onder meer telefonieonderzoek en observaties gaven linken tussen plofkraken in Tielt-Winge (15 mei), Buggenhout (6 juni), Lummen (21 juni) en een poging tot plofkraak in Stekene (10 augustus)", klinkt het. "De mislukte plofkraak in Sint-Laureins (20 juli) zal vermoedelijk aan het dossier worden toegevoegd." In dat dossier konden al twee verdachten gearresteerd worden. In totaal is er sprake van een buit van ongeveer 560.000 euro.

Er zijn 4 mensen opgepakt in Nederland, 4 in België. De verdachten zijn allemaal Nederlanders, tussen 21 en 31 jaar. De feiten worden gekwalificeerd als zware diefstal, criminele organisatie en opzettelijke brandstichting bij nacht in een bewoond pand. Daar staan gevangenisstraffen op van 20 tot 30 jaar.

Meer over de plofkraken: