België bereidt zich voor op terreurniveau 2

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) hoopt dat het terreurniveau in ons land "in de loop van de komende maanden" naar twee kan. Dat zegt hij in De Standaard. "Omdat dat betekent dat het veiliger wordt, maar ook vanwege de budgettaire implicaties", zegt de vicepremier.

Als alles rustig blijft, wordt verwacht dat het Ocad het dreigingsniveau in 2018 bijstelt van drie naar twee. Het orgaan voor de dreigingsanalyse houdt niveau drie wellicht wel nog aan voor enkele gevoelige plaatsen, zoals de Israëlische en Amerikaanse ambassades in Brussel of de joodse buurt in Antwerpen. 

Ocad
Minister Jambon bevestigt dat België zich voorbereidt op een bijstelling van het dreigingsniveau, al benadrukt hij wel dat de beslissing bij het Ocad ligt. "We hopen dat we in de loop van de komende maanden naar twee kunnen", klinkt het op zijn kabinet. "Omdat dat betekent dat het veiliger wordt, maar ook vanwege de budgettaire implicaties."

Het terreurniveau staat al sinds de aanslagen in Parijs van november 2015 op drie, na de aanslagen in België op 22 maart 2016 zelfs even op vier. Als het niveau daalt, heeft dat grote gevolgen: militairen kunnen grotendeels uit het straatbeeld verdwijnen, veiligheidsmaatregelen bij grote evenementen kunnen worden teruggeschroefd en de extra beveiliging van politiekantoren kan worden afgebouwd.