Belgen zoeken meteorieten op Zuidpool

Een Belgisch VUB-ULB-team gaat deze winter op Antarctica op zoek naar micrometeorieten die ons een beter begrip moeten geven van ons zonnestelsel. Ze gaan daarvoor het Sør Rondane-gebergte op Antarctica beklimmen en zoeken meteorieten die eigenlijk niet groter zijn dan buitenaards stof en dus een andere samenstelling hebben dan de grotere meteorieten die in onze musea liggen.

De onderzoekers verbonden aan verschillende Belgische universiteiten, onder wie dr. Steven Goderis en dr. Matthias Van Ginneken van de VUB, trekken naar het Belgische Prinses Elisabethstation. In het nabijgelegen Sør Rondane-gebergte verzamelen ze sedimenten in barsten en breuken in het gesteente nabij de bergtoppen. Daarin zijn duizenden stukjes meteoriet opgeslagen, die de voorbije tienduizenden jaren uit het zonnestelsel door de dampkring naar beneden vielen en die er prima bewaard zijn gebleven.

In 2013 werd beslist om specifiek op zoek te gaan naar micrometeorieten, die een andere samenstelling hebben. “Micrometeorieten zijn van cruciaal belang om de huidige en vroegere samenstelling van objecten in het zonnestelsel beter te begrijpen”, zegt Goderis. ”Sommige zijn afkomstig van andere planetaire lichamen dan deze waar de grotere meteorieten van afstammen."

Niet-verweerde meteorieten
Ook in België zijn micrometeorieten te vinden, vaak op platte daken in steden. “De micrometeorieten op onze daken zijn over het algemeen kleiner en minder veelvuldig aanwezig", nuanceert Goderis. "Om meer te leren over planeten, asteroïden en kometen, zijn heel wat niet-verweerde micrometeorieten nodig, die groot genoeg zijn om hun chemische en isotopische samenstelling te analyseren", zegt Goderis.

Oorsprong
Die analyses gebeuren met de allernieuwste experimentele methodes en zullen door de onderzoekers van VUB-ULB grondig onderzocht worden met als doel te achterhalen waar het buitenaards stof vandaan komt.