Belg wil thuiswerken, maar mag niet

Uit een grootschalige enquête van de FOD Mobiliteit bij 2.000 werkende Belgen, blijkt dat zowat één op de drie werknemers die vandaag niet (minstens één dag per week) aan telewerk doet, dat wel wil en naar eigen zeggen ook kan, maar daarvoor geen toestemming krijgt van zijn werk­gever. Dat schrijven de kranten van Mediahuis. Indien die mensen effectief zouden thuiswerken, zou de impact op de files groot zijn. 

Dat wil zeggen dat er een grote groep mensen is die "mits wat kleine aanpassingen en een an­dere mentaliteit van de werkgever aan telewerk kan doen in de nabije toekomst", concludeert de FOD.

Als zij beginnen thuiswerken, zal de huidige 17 procent telewerkers (al ruim het dubbele van tien jaar geleden) nog verder aangroeien tot 42 procent.

Grote impact
De impact van al die telewerkers op de mobiliteit zou “zeer groot” zijn: vandaag vermijden alle telewerkers samen elke dag ruim ­­tien­­ miljoen kilometers, of zeven procent van al het woon-werkverkeer. Dat zou dan oplopen tot 23 miljoen uitgespaarde kilometers per dag: een zesde van alle tijdens de spits gereden kilometers.