Belg bezit gemiddeld 272.000 euro

Belgen waren nog nooit zo rijk. Een gemiddeld gezin bezit nu 272.000, hun huis niet meegerekend. Alle Belgen samen zijn vorig jaar zo’n 3,7 procent rijker geworden, ofwel zestig miljard euro. Maar nog nooit hadden de Belgen zoveel schulden. Een gemiddeld gezin moet 54.465 euro afbetalen. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

In totaal bezitten de Belgische gezinnen 1.322 miljard euro. Dat heeft ING berekend. Nog nooit hadden de Belgen zoveel geld. Dan spreken we enkel over het financieel vermogen, dus niet over materiële zaken, zoals een huis of aandelen. Dat gemiddelde moeten we ook relativeren, want de allerrijksten van ons land trekken dat gemiddelde stevig omhoog.

Schulden
Maar het gemiddelde Belgische gezin heeft wel 54.500 euro aan schulden. En die schulden nemen almaar toe in tegenstelling tot in andere Europese landen. Door de lage interesten kunnen de gezinnen hun schulden gemakkelijker afbouwen.

Bij ons nemen de schulden toe, door de massale toename van het aantal woonleningen. Dertig procent van de gezinnen heeft niet eens genoeg spaargeld om een half jaar aflossingen te betalen. Een kwart van de gezinnen moet iedere maand dertig procent van zijn inkomsten gebruiken voor zijn aflossing.

De financiële crisis lijkt wel verteerd. Sinds de bankencrisis van 2007 zijn we veertig procent rijker geworden. En de Belg blijft ook een goeie spaarder. Elke jaar zetten we zo een 22 miljard euro opzij.

Bron: Het Nieuwsblad (sde)