"Belang cybersecurity wordt onderschat"

Nog te weinig bedrijven zijn overtuigd van het belang van cybersecurity. Dat zegt het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) in een reactie op de wereldwijde cyberaanval van gisteren. Ook in ons land zijn een vijftiental bedrijven getroffen. 

Volgens het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) zijn bedrijven zich nog té weinig bewust van het belang van cybersecurity. “Er zijn heel wat bedrijven die al goed bezig zijn wat de cyberveiligheid betreft, maar een grote groep moet wel nog gesensibiliseerd worden”, zegt Anneleen Dammekens van het VBO aan VTM NIEUWS. 

“Zij blijven denken dat het een ver-van-mijn-bed-show is. Maar we zien dat bij de cyberaanval van gisteren zeker niet alleen de grote bedrijven geviseerd worden, maar ook de iets kleinere.”

Wereldwijde aanval
Gisteren sloegen hackers toe op systemen van bedrijven en overheden wereldwijd. De eerste problemen werden opgemerkt in Rusland en Oekraïne, maar algauw kwamen er uit de hele wereld berichten over de cyberaanval. Zo werden ook in het Verenigd Koninkrijk, India, Nederland en de Verenigde staten computers lamgelegd. 

Ook ons land werd getroffen. Het zou momenteel gaan over een vijftiental bedrijven, zoals bijvoorbeeld het koerierbedrijf TNT op de luchthaven van Luik en medicijnenproducent MSD België.

Bij de medicijnenproducent zijn de problemen vandaag overigens nog steeds niet van de baan. "Sommige netwerken zijn nog niet beschikbaar, maar we kunnen wel werken en hebben alles onder controle", zegt communicatieverantwoordelijke Jean-Michel Luyckx.

Petya-virus
Bij de cyberaanval van gisteren werd gebruik gemaakt van het Petya-virus en dus niet de Wannacry-variant, die vorige maand nog heel wat computers gijzelde. Beide zijn wel een soort gijzelingssoftware of ransomware. 

Het zijn schadelijke virussen die een hele computer in een mum van tijd onbruikbaar maken, waardoor de eigenaar niet langer aan al zijn of haar bestanden en foto’s kan. De gebruiker krijgt vervolgens een bericht op zijn scherm: als hij opnieuw toegang wil krijgen tot de computer en al het materiaal, moet hij losgeld overmaken aan de hackers. Het Petya-virus verspreidt zich via poorten die open staan en op die manier kunnen de geïnfecteerde bestanden heel snel doorgegeven worden.

(Lees verder onder video)

300 euro losgeld
De hackers eisen 300 euro losgeld. “Dat lijkt misschien een laag bedrag, maar dat is opzettelijk gedaan”, zegt Miguel De Bruycker van het Centrum voor Cybersecurity aan VTM NIEUWS. “Op die manier hopen ze mensen te overhalen om het geld te betalen en zo kunnen ze toch een grote som ophalen.”

Het mailadres waarnaar je het betalingsbewijs moet sturen is intussen geblokkeerd. Daardoor helpt het losgeld betalen niet meer.

Bekijk ook: