Begint de lente nu op 1, 20 of 21 maart?

We hebben het allemaal geleerd op school: de lente begint op 21 maart. Maar klopt dat wel, want de astronomische lente start vandaag en de weerkundige lente begon al op 1 maart. Hoe zit het nu juist?

“Eigenlijk zijn er twee lentes: een astronomische lente en een weerkundige lente”, zegt VTM-weervrouw Jill Peeters. “De astronomische lente is het officiële begin van de lente. Die is afhankelijk van hoe de aarde om de zon beweegt en begint telkens op een ander tijdstip. Eén ding staat wel vast: de astronomische lente begint zo goed als altijd op 20 maart.”

Statistieken
Naast de astronomische lente is er ook de weerkundige lente. “Die begint al op 1 maart”, zegt Peeters. “De reden daarvoor is eenvoudig. Om de statistieken op te maken, is het voor weerkundigen makkelijker om te werken met vaste dagen en volledige maanden. Aangezien seizoenen niet altijd op hetzelfde moment beginnen, is er gekozen om de weerkundige seizoenen altijd te laten starten op de eerste dag van de maand.”

Schoolkalender
De lente begint dus officieel op 20 maart, maar toch wordt 21 maart gezien als de start van het nieuwe seizoen. “Op de schoolkalender staat 21 maart inderdaad aangegeven als begin van de lente. Dat klopt niet, maar de meeste scholen volgen die kalender wel. Het is dus een kwestie van afspraken, maar laat ons duidelijk zijn: de lente begint vandaag.”