Beginnende lente zaait verwarring

De lente is in het land, of toch voor even! De temperaturen klimmen vandaag tot 15 graden en zo lijkt de winter helemaal voorbij. Al is dat maar schijn want vrijdag wordt het opnieuw gevoeliger frisser. De hele temperatuurwisseling zorgt dan ook bij veel mensen voor verwarring.

Draag ik een winterjas of een zomerjas? Nylonkousen onder een kleedje of kunnen we al met blote benen de straat op? Het zijn vragen die u zich wellicht afgelopen week hebt gesteld. En ook op sociale media duikt verwarring op.

De lente lijkt dan ook helemaal begonnen met temperaturen tot 17 graden morgen. Al is de pret snel voorbij want tijdens het weekend wordt het opvallend kouder en gaat het regenen.

Voeding
Het temperatuurverschil zorgt bij sommigen voor verwarring op verschillende vlakken. Het weer heeft niet alleen effect op de kledij die we dragen, de weergoden bepalen voor een groot stuk ook wat we eten. Bij zomerse temperaturen kiezen we bijvoorbeeld vaker voor een slaatje of iets licht terwijl het in de winter best een stevige maaltijd mag zijn.

Griep volledig uit het land?
Maar ook op onze gezondheid heeft het weer veel invloed. De griepepidemie is dan wel voorbij, toch zijn de ziektekiemen niet ver weg. “De piek van de griep is wel voorbij, maar toch zien we nog veel mensen met de griep”, vertelt huisarts Irma Tambuyzer.

Volgens viroloog Marc Van Ranst kan een groot temperatuurverschil er niet voor zorgen dat we opnieuw griep krijgen of verkouden worden. "In de winter gaan mensen op vakantie naar warme bestemmingen zoals Egypte. Het is niet dat zij ziek worden wanneer ze opnieuw in het koude België zijn. Een verkoudheid kan je dus niet krijgen door een groot verschil in temperatuur."