"Beboet ook roker, niet alleen uitbater"

Horeca Vlaanderen pleit ervoor om mensen die zich niet aan het rookverbod houden strenger aan te pakken en niet alleen de focussen op de uitbaters van horecazaken. Dat besliste de sectorfederatie nadat bleek dat heel wat horecazaken zich niet aan het rookverbod houden. 

Uit nieuwe cijfers blijkt dat ruim één op de vijf cafés zich niet aan het rookverbod uit 2011 houdt. Dat gebeurt vooral ’s nachts. Danny Van Assche is niet tevreden met de cijfers. "Eigenlijk had die bladzijde al lang moeten omgedraaid zijn", zegt hij. "Een ondernemer die het rookverbod aan zijn laars lapt, gaat zich te buiten aan een vorm van oneerlijke concurrentie tegenover de mensen die de wet wel doen naleven."

Het valt Horeca Vlaanderen op dat het vooral de ondernemers zijn die geviseerd worden, en niet de rokers zelf. “De cijfers tonen aan dat er in verhouding veel meer horeca-uitbaters worden beboet dan rokers die op heterdaad worden betrapt bij inspecties. Daarom zouden we de oproep willen doen aan de inspectiediensten om consequent te zijn en ook de rokers zelf aan te pakken."