Bandenpech? Amper 10% van auto's heeft oplossing

Slechts een op de tien nieuwe wagens heeft nog een volwaardige oplossing bij bandenpech. Dat meldt mobiliteitsorganisatie VAB op basis van een eigen onderzoek bij 34 populaire automodellen.

Slechts één nieuwe auto beschikte nog over een volwaardig reservewiel. Negen procent van de onderzochte modellen had een noodreservewiel, het zogenaamde thuiskomertje. Dat is slechts een tijdelijke oplossing. 

De rest van de wagens had enkel een reparatiekit, maar die wordt door de wegenwachters van VAB niet beschouwd als een volwaardige oplossing bij bandenpech. De reden daarvoor is dat de reparatiekit niet helpt bij grotere schade aan de band. "De reparatiekit is zoals het EHBO-doosje dat ergens in de auto goed verborgen zit, maar nooit gebruikt zal worden”, klinkt het bij VAB. 

Vorige resultaten
In 2012 deed VAB hetzelfde onderzoek. Toen bleek nog een op de vijf wagens over een volwaardig reservewiel te beschikken, en een op de zeven over een thuiskomertje.

Nochtans is het aantal pechgevallen met een lekke band volgens VAB in vijf jaar tijd met dertig procent toegenomen. Volgens hen moeten wagens daarbij ook steeds vaker naar de bandencentrale of de garage gesleept worden om het probleem op te lossen.