Bancontact fuseert met betaalapp

Betaalsysteem Bancontact wil fuseren met de betaalapp Payconiq. Dat hebben Bancontact Company en Payconiq gemeld. Ze willen samen een eengemaakte betaalapp aanbieden nu het mobiel bankieren steeds belangrijker wordt. De bancontact-betaalkaart blijft gewoon bestaan en verandert niet van naam.

De aandeelhouders van beide bedrijven ondertekenden gisteren een werkovereenkomst voor de fusie-intentie. Voor het einde van het tweede kwartaal moet die rond zijn. “Het nieuwe Belgische bedrijf zal nieuwe innovatieve producten voor zowel binnenlandse als Europese betalingen aanbieden”, klinkt het in een persbericht. Zo willen ze onder andere een eengemaakte betaalapp ‘Payconiq by Bancontact’ lanceren.

Beste van twee werelden
De fusie "combineert het beste van twee werelden", klinkt het. Zo functioneert Payconiq los van een betaalnetwerk en –terminal, en krijgt de handelaar het geld rechtstreeks op de rekening.

Bancontact biedt dan weer een grote reikwijdte bij consument en handelaars met de betaalkaarten en app. Samen willen ze optimaal inspelen op de sterk groeiende vraag naar betaaloplossingen, klinkt het.

Vijftien miljoen mobiele betalingen
De Belg betaalt immers steeds meer elektronisch. Het totale aantal betalingen met de apps van Bancontact en Payconiq verviervoudigde in 2017. Samen verwerkten ze vorig jaar zowat vijftien miljoen mobiele betalingen, klinkt het.

Vijf banken
Met de deal brengen de aandeelhouders de twee betaalspelers bijeen. "Vijf banken scharen zich achter het nieuwe Belgische bedrijf”. Axa Bank, Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC zijn aandeelhouder van Bancontact. Payconiq is dan weer in handen van Belfius, ING, KBC, en sinds kort ook BNP Paribas Fortis.

De betaaloplossingen van het fusiebedrijf zijn er wel niet alleen voor klanten van de vijf, maar voor iedereen, klinkt het nog.

Bestaande apps blijven beschikbaar
Voorlopig blijven de twee bestaande betaalapps beschikbaar. De fusie wordt later vandaag toegelicht op een persconferentie.