Auto’s vaak niet klaar voor winter

Uit nieuw onderzoek van Touring bij 6.000 Belgen blijkt dat automobilisten hun voertuig overschatten. 89 procent beweert dat zijn of haar auto goed is voorbereid op de winter, terwijl slechts de helft een check-up laat doen in de garage en nauwelijks 56 procent over winterbanden beschikt. 

Tijdens de wintermaanden ontvangt pechverhelper Touring gemiddeld 200.000 oproepen voor pannes. Dat komt vooral omdat automobilisten besparen op onderhoud. Zo kreeg een op de twee automobilisten al eens pech tijdens de winter. 

Winterbanden
De meeste Belgen denken dus verkeerdelijk dat ze goed voorbereid de winter ingaan, maar als de auto ouder is dan twaalf jaar gelooft nog slechts twee op de tien daarin. Oudere wagens worden meestal niet uitgerust met winterbanden. Bij recente wagens is dat nog zestig procent maar bij wagens ouder dan zestien jaar gaat het slechts om een op drie. 

Dikke jas en deken 
Uit de enquête blijkt nog dat de meeste automobilisten een ruitenkrabber aan boord hebben. Vijf op de tien legt een karton aan de ruit tegen het aanvriezen en beschikt over startkabels. 22 procent heeft geen reservewiel en slechts 20 procent neemt een noodpakket met eten en drinken mee. Touring geeft nog een extra tip aan de bestuurders. "Bewaar een dikke jas of een deken in je voertuig want de auto koelt binnenin zeer snel af wanneer men tijdens de vrieskou in panne staat."

Schrik voor ijzel
Uit de ondervraging blijkt nog dat we het meest schrik hebben voor ijzel (69 procent), gladheid (52 procent), neerslag en mist (47 procent). Een snelheidsbeperking naar 110 kilometer per uur, bij winterse omstandigheden kan 76 procent van de Belgen bekoren.

We zijn gemengd positief over het strooien van zout: twintig procent vindt het goed zoals het nu is en vijftig procent oordeelt dat het voldoende gebeurt. Slechts zeventien procent meent dat het niet tijdig en niet voldoende gebeurt. Tenslotte is een grote meerderheid (91procent) is voorstander van het afsluiten van bepaalde wegen voor vrachtvervoer bij sneeuw.

Lees ook: Zo maak je jouw auto winterklaar