Apotheken weigeren patiënten met dure medicatie

Kleine apotheken weigeren steeds vaker patiënten die erg dure medicijnen nodig hebben, bijvoorbeeld voor auto-immuunziekten of hiv-behandelingen. Dat staat vandaag in de kranten van Mediahuis. Patiëntenverenigingen vragen nu overleg met de overheid en de apothekers.

"Vooral voor kleine apotheken is het niet altijd evident deze duurste medicijnen voor te financieren", zegt Jan Depoorter van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB). "De patiënt betaalt immers maar een kleine bij­drage, de rest krijgt de apotheker nadien van de overheid terug­betaald. Echter, als apotheek moet je in sommige gevallen anderhalve maand op dat geld van de overheid wachten. Niet iedereen kan dat financieel dragen."

Grotere apotheken
Het gevolg is dat patiënten worden doorgestuurd naar andere, vaak grotere apotheken. En dat gebeurt wel vaker, weten ze bij het expertisecentrum Sensoa, dat mensen met hiv ondersteunt. "In die mate dat we een dossier aanleggen en overleg met de apothekers vragen om een oplossing te vinden. Het kan niet dat mensen apotheken moeten afdweilen om aan hun medicatie te geraken", aldus Sensoa-woordvoerder Boris Cruyssaert.