Apart team spoort illegalen op bij rellen

Er komt een speciaal FAST-team van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) dat sneller moet optreden bij incidenten waarbij mensen zonder papieren betrokken zijn. Zo kunnen de politie en DVZ nauwer samenwerken bij incidenten, zoals de rellen van zaterdagavond, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Francken hoopt met het FAST-team eventuele sans-papiers tussen de relschoppers snel te kunnen opsporen en uitwijzen. Het FAST-team komt er niet specifiek na de rellen in Brussel, maar het gaat volgens Francken om een reeks incidenten waarbij mogelijks mensen zonder papieren betrokken waren.De staatssecretaris verwijst bijvoorbeeld ook naar de onrust op de Walibi-trein.

Geen arrestaties
Drie dagen na de rellen in Brussel analyseerde de politie al 300 tips en videobeelden die getuigen hebben opgestuurd. Tot een arrestatie leidde dat echter niet. Ook de avond zelf werd niemand gearresteerd.

Voorlopig zijn er nog geen bewijzen dat er ook sans-papiers bij de relschoppers waren. Het FAST-team komt er dan ook niet specifiek na de rellen in Brussel, maar het gaat volgens Francken om een reeks incidenten waarbij mogelijks mensen zonder papieren betrokken waren.

Krakers
“Het FAST-team moet heel snel op de bal spelen”, zegt Francken aan VTM NIEUWS. “Dat is dringend nodig als we zien wat er de afgelopen weken allemaal gebeurd is: krakers, vechtpartijen aan stations en massale vechtpartijen in Antwerpen en Brussel.”

"De politie maakt nu nog te weinig gebruik van de Dienst Vreemdelingenzaken", reageert Francken. “We zijn er niet voor de Belgen, maar wel voor de vreemdelingen”, klinkt het.

Identificatie
Het FAST-team krijgt ook een gerechtelijke sectie. Die zal pv’s kunnen opmaken, zegt Francken. “Ze zal ook identificatie kunnen doen, vooral over vreemdelingen om daar sneller en strenger op te treden.” Ze moeten de mensen zonder papieren identificeren, opsluiten en ze uiteindelijk repatriëren, zegt Francken.

Bekijk ook: Zo ontwaakte Brussel na de rellen