Antwerpen in top 10 van Lonely Planet

De reisgids Lonely Planet heeft Antwerpen opgenomen in de top tien van te bezoeken steden in 2018. De Scheldestad heeft dat volgens de website van Lonely Planet onder meer te danken aan het Barokjaar dat volgend jaar georganiseerd wordt en de erfenis van Peter Paul Rubens in de kijker zet. Ook de voormalige havenbuurt het Eilandje krijgt een eervolle vermelding.

Antwerpen prijkt op de zesde plaats en staat zo tussen steden als Detroit (VS), Sevilla (Spanje) en Canberra (Australië). Ieder jaar stellen reisjournalisten en professionals uit de toeristische sector de lijst samen.

Niet alleen steden worden aangeprezen als beste bestemmingen, maar ook voor landen, regio’s en prijs-kwaliteit is er een jaarlijkse ‘Best in Travel’-lijst. Het panel baseert zich daarvoor niet op bezoekerscijfers van voorgaande jaren, maar voorspelt welke plekken het komende jaar de moeite waard zijn.

"Extra impuls"
Antwerps schepen voor Toerisme Koen Kennis (N-VA) heeft het in een eerste reactie over een "fantastische erkenning" die een groot publiek bereikt. "In 2017 verschenen er wereldwijd meer dan 3.400 persartikels over de top tien, werd het websiteartikel 2,8 miljoen keer bekeken en op social media waren er zelfs meer dan 230 miljoen views", geeft hij aan. "Deze waardering is een extra impuls voor ons om Antwerpen actief te blijven promoten in binnen- en buitenland."

Ook Toerisme Vlaanderen, dat het Barokjaar mee organiseert, reageert tevreden. "Is er een meer dankbare promotie dan een plaats in een gids die heel de wereld kent en gebruikt om vakanties te boeken?", stelt marketingdirecteur Elke Dens. "Ik nodig iedereen in heel Vlaanderen en daarbuiten uit om er fier op zijn, want de hele wereld zal naar ons komen kijken."

De volledige top tien van te bezoeken steden in 2018:

  1. Sevilla (Spanje)
  2. Detroit (Verenigde Staten)
  3. Canberra (Australië)
  4. Hamburg (Duitsland)
  5. Kaohsiung (Taiwan)
  6. Antwerpen (België)
  7. Matera (Italië)
  8. San Juan (Puerto Rico)
  9. Guanajuato (Mexico)
  10. Oslo (Noorwegen)