Anoniem bellen blijft kinderspel

De wet die ervoor moet zorgen dat terroristen en andere criminelen niet langer anoniem simkaarten kunnen kopen, is nog steeds zo lek als een zeef. In maart bracht VTM NIEUWS al uit dat anoniem bellen nog steeds kan, zeven maanden later toont onderzoek van Het Laatste Nieuws aan dat er niets veranderd is. Uit onderzoek van de krant blijkt dat bepaalde providers zelfs een kopie van het paspoort van een overleden Belg accepteren als 'identificatie'.

De medewerker van provider Lycamobile legde in maart aan VTM NIEUWS uit dat er enkel visueel gecontroleerd wordt of alle informatie op het identiteitsbewijs staat, maar niet of het identiteitsbewijs wel overeenkomt met de aanvrager van de simkaart. “Als het een echt identiteitsbewijs lijkt te zijn, dan gaat dat aanvaard worden”, reageerde de medewerker van Lycamobile toen. Toezichthouder BIPT tikte Lycamobile daarom op de vingers.

(Lees verder onder de video)

"Kopers van zulke kaarten konden vroeger zelf een willekeurige identiteitskaart koppelen aan de simkaart", zegt een verkoper aan de krant Het Laatste Nieuws. Na maart werd dat aangepakt, enkel verkopers konden na controle identiteitskaarten aan de simkaart koppelen. Maar bij de controle loopt het al maanden fout.

De test van Het Laatste Nieuws bewijst dat. Want noch de verkopers, noch Lycamobile voert enige controle uit. Lycamobile schuift de schuld in de schoenen van de verkopers. "Zíj moeten ervoor zorgen dat de registratie correct verloopt." Telecomminister Alexander De Croo (Open Vld) zegt dat het probleem "onaanvaardbaar is", dezelfde reactie die hij ook in maart gaf.