Animal Rights toont rapporten slachthuis

Twee dagen nadat slachthuis Verbist in Izegem tijdelijk moest sluiten na undercoverbeelden van dierenmishandeling pakt dierenrechtenorganisatie Animal Rights nu uit met nieuwe informatie. Het gaat om zeven meldingsformulieren van inbreuken in het slachthuis over gewonde en zieke dieren. Daaruit moet blijken dat er ook al problemen zijn voordat de dieren aankomen in het slachthuis. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts veroordeelt het dierenleed, maar zegt dat Animal Rights de problemen veralgemeent. Het slachthuis zelf geeft geen commentaar.

Animal Rights vroeg de meldingsformulieren op bij de Vlaamse inspectiedienst Dierenwelzijn. Het gaat om verslagen opgesteld door zogenaamde ‘dierenartsen met opdracht’ (‘dmo’s’). Die houden in de slachthuizen een oogje in het zeil en moeten melding maken van onregelmatigheden. In de verslagen gaat het om runderen met open huidletsels, onbehandelde fracturen en hoogzwangere koeien.

(lees verder onder de foto)

Het gaat om dieren die nooit in het slachthuis hadden mogen aankomen, zegt Animal Rights. “Zieke, gewonde en hoogzwangere dieren zijn volgens de wet ongeschikt om naar het slachthuis vervoerd te worden”, zegt voorzitter Nadine Lucas. “Fokkers negeren de regelgeving om moeite en kosten te sparen voor behandeling, euthanasie of noodslachting op het bedrijf.” Volgens de dierenrechtenorganisatie worden de dieren mee op transport gezet, in de hoop dat de inspectie het niet opmerkt.

(lees verder onder de foto)

In één adem vraagt Animal Rights ook de definitieve sluiting van het slachthuis, “als sterk signaal voor de hele industrie”, aldus Lucas.

Weyts: “Wees correct”
Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts, bevoegd voor de inspecties in de slachthuizen, onderzoekt waar de zieke dieren vandaan komen, maar hij vindt het niet correct om te doen alsof dit alles de schuld is van het slachthuis. “We zijn allemaal voor meer dierenrechten, maar dan wel op basis van correcte cijfers en correcte aantijgingen. Zoniet komt heel ons pleidooi voor meer dierenrechten op losse schroeven te staan”, zegt Weyts aan VTM NIEUWS.

Maar Animal Rights houdt voet bij stuk. Volgens de organisatie zijn sommige van de aangeleverde dieren ook afkomstig van fokkerijen van de uitbater van het slachthuis. “De ongeschikte dieren die in het Izegemse slachthuis werden opgemerkt door de dmo’s waren niet enkel afkomstig van toeleveranciers”, zeggen ze daar, “maar ook uit fokkerijen van de familie Verbist zelf.”

Bij slachthuis Verbist was niemand bereid om commentaar te geven.