Android Pay voorlopig geen succes in België

Een maand geleden startte BNP Paribas Fortis met Android Pay, het contactloos betaalsysteem van Google. Ondertussen hebben nog maar 4.000 van de 250.000 potentiële klanten van BNP Paribas Fortis zich geregistreerd.

Het betaalsysteem van Android werkt met NFC (Near Field Communication) waardoor er geen betaalkaart of pincode aan te pas komt. In heel wat winkels kan je al op die manier betalen maar nog niet iedere Androidgebruiker lijkt overtuigd van het betaalsysteem.

“4.000 van de 250.000 mensen die gebruik maken van het systeem is eerder een tegenvallend cijfer”, zegt Dries Cludts, hoofdredacteur van technologiewebsite TechPulse. En dat heeft volgens Cludts verschillende oorzaken. “In België gebruiken nog niet veel mensen een kredietkaart, we zijn ook zeker geen voorloper op het vlak van mobiele betalingen. Het vertrouwen in mobiel betalen is in ons land nog steeds heel laag, ondanks het zo goed als waterdichte systeem van Android.”

Veilig?
Het signaal om gegevens uit te wisselen gaat niet verder dan tien centimeter. Andere apparaten kunnen het signaal dus haast niet oppikken. “Het systeem is dus redelijk veilig. Je kan alleen in de problemen komen als je jouw toestel kwijt raakt en je smartphone ontgrendeld is. Zo kunnen dieven wel onbeperkt geld van je rekening halen. Dat houdt vermoedelijk heel wat mensen tegen om gebruik te maken van dit systeem”, zegt Cludts.

“Uitstekende start”
Bij BNP Paribas Fortis minimaliseren ze het lage cijfer. “Met 4.000 gebruikers na één maand hebben we een uitstekende start gemaakt”, zegt Hilde Junius van de bank. “We verwachten wel een grote stijging van het aantal gebruikers in mei, als je ook met een debet kaart van het betaalsysteem gebruik kan maken.”

Bekijk ook: