Alweer slachthuis dicht na controle

Opnieuw moet in ons land een slachthuis de deuren sluiten, deze keer in het Antwerpse Heist-op-den-Berg. Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) trok de erkenning van het bedrijf in na een stroom van processen-verbaal voor onder meer gebrekkige hygiëne. Dat berichten Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Sinds 2015 maakten controleurs van het FAVV tientallen pv’s op over het runderslachthuis in Heist-op-den-Berg, dat 32 werknemers telt. Die gaan niet alleen over hygiëne, maar ook over het onderhoud van de infrastructuur, de gebrekkige opleiding van het personeel en het intern systeem van kwaliteitscontrole. 

"Om de voedselveiligheid te garanderen, werden in de voorbije maanden meermaals volumes vlees in beslag genomen", zegt FAVV-woordvoerster Katrien Stragier. "Een half jaar geleden werd een herstelplan opgemaakt met de bedoeling om de inbreuken aan te pakken, maar dat leverde niks op." 

Juridische strijd
Zaakvoerder Frederik Mortelmans reageert strijdvaardig. Via een persbericht laat hij weten dat zijn bedrijf “de beslissing tot intrekking van de erkenning zal bestrijden op elke mogelijke wettelijke wijze”. Hij zegt daarnaast ook dat de “tekortkomingen die door het FAVV worden aangehaald om de intrekking van de erkenning te rechtvaardigen, in ieder geval achterhaald zijn en niet meer aanwezig waren op het moment van de intrekking zelf”.

Het slachthuis benadrukt dat er nooit sprake is geweest van een gevaar voor de volksgezondheid en zegt dat ze onlangs nog een certificaat hebben gekregen van een onafhankelijke keuringsorganisatie na een grondige audit. "Dit toont aan dat de controle op de infrastructuur van het bedrijf en op de werkwijze van het personeel in overeenstemming is met de toepasselijke hygiëneregels."

Foto: archiefbeeld