Alcoholverkoop aan -18: dubbel zoveel boetes

De Tabak- en Alcoholcontroledienst van de FOD Volksgezondheid heeft vorig jaar 402 processen-verbaal opgesteld voor horecazaken die alcohol verkocht hebben aan minderjarigen. Dat is meer dan dubbel zoveel als de 184 pv's in 2016, zo blijkt uit cijfers van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) waarover La Dernière Heure bericht.

De stijging is volgens De Block vooral te wijten aan de jonge controleurs die de Tabak- en Alcoholcontroledienst sinds vorig jaar inzet. In totaal opende de dienst 5.199 onderzoeken in 2017 met betrekking tot de verkoop van alcohol aan minderjarigen. 2.618 controles gebeurden door jonge controleurs. Zij leverden ook meer dan de helft (236) van de pv’s op.

"Jonge controleurs hebben een grotere kans om een overtreding vast te stellen", zegt minister De Block. Ze wijst er bovendien op dat het percentage aan overtredingen hoger ligt bij onderzoeken die gevoerd werden door jonge controleurs. Volgens de minister komt dat omdat ze "minder opvallen" tijdens controles.