"Al pv's voor 4 operatoren prepaidkaarten"

Telecomregulator BIPT heeft bij controles vastgesteld dat vier gsm-operatoren de verplichtingen rond registratie van prepaidklanten niet respecteren. "Er werden pv's opgesteld en de dossiers zijn in behandeling bij het parket van Brussel", zegt een BIPT-woordvoerder. Minister van Telecom Alexander De Croo wijst erop dat operatoren boetes of zelfs een schrapping van hun vergunning riskeren.

In het kader van de strijd tegen terrorisme wil de regering het onmogelijk maken om anoniem met de gsm te bellen. Tot voor kort was dat met prepaidkaarten nog mogelijk, maar de regering voerde een verplichte identiteitsregistratie in. De operatoren krijgen tot eind juni de tijd om al hun klanten te identificeren. Kopers van nieuwe simkaarten moeten nu al geregistreerd worden.

Kinderspel
Maar anoniem bellen met een gsm-toestel is nog steeds kinderspel. Dat blijkt uit onderzoek van Faroek Özgünes en Jonas D’Hollander voor VTM NIEUWS. Met de registratie van ondertussen één miljoen anonieme simkaarten loopt het grondig mis. 

Lycamobile bijvoorbeeld, een operator met één miljoen klanten, vraagt alleen een duidelijke foto van een identiteitskaart, paspoort of rijbewijs. Maar de operator controleert niet of je wel echt de eigenaar bent. “Elk identiteitsbewijs verifiëren, is een heel werk”, zegt een medewerker van Lycamobile aan VTM NIEUWS.

Ook bij Carrefour Mobile lukt het ons probleemloos om een simkaart te registreren die we gekocht hebben in de supermarkt, met naam, adres en geboortedatum van onze buurvrouw. In een reactie geeft Carrefour toe dat het systeem niet waterdicht blijkt en ze beloven om het probleem aan te pakken.

Salah Abdeslam en Bataclan-terroristen
"Een einde stellen aan anonieme prepaidkaarten was één van de belangrijkste maatregelen van de regering in de strijd tegen terrorisme", legt terreurexpert Faroek Özgünes uit. "We hebben vastgesteld dat terroristen die kaarten gebruikten. Salah Abdeslam bijvoorbeeld stond zo in contact met de terroristen die hij oppikte in Brussel en de terroristen in de Bataclan kregen de 'go' voor de start van hun aanval via zo'n anoniem nummer."

"Onaanvaardbaar"
Het BIPT zegt dat het al pv's heeft opgemaakt over vier operatoren die de regels nog aan hun laars lappen. Lycamobile en Carrefour Mobile zijn erbij, samen met de minder bekende mobiele operatoren Taza Mobile en Vectone Mobile, allebei net als Lycamobile nichespelers die zich richten op een internationaal publiek.

Vicepremier en minister van Telecom Alexander De Croo reageert in een reactie aan Belga scherp op de overtredingen. "Dit is totaal onaanvaardbaar. Gsm-operatoren zijn verantwoordelijk voor de correcte registratie van prepaidkaarten. Wie de regels aan zijn laars lapt, riskeert zware boetes, strafrechtelijke vervolging en zelfs verlies van de vergunning." De Croo vraagt grondige controles van het BIPT.