Al meldingen voor ontruiming Beursplein

De Brusselse lokale politie had zaterdagavond al verschillende meldingen gekregen over relschoppers en vandalen alvorens besloten werd het Beursplein te evacueren. Dat zegt de woordvoerder van de Brusselse politie, commissaris Olivier Slosse. De manier waarop de politie zaterdagavond heeft opgetreden, roept legitieme vragen op, klinkt het.

"Die zullen aan bod komen in het onderzoek door de Algemene Inspectie en we zullen de nodige lessen trekken met het oog op de Wereldbeker Voetbal", aldus de politiewoordvoerder. "Getuigen hadden melding gemaakt van mensen die op wagens en op een bus gekropen waren", zegt commissaris Slosse.

Opgepakt en terug vrijgelaten
"Ook waren er meldingen van mensen die voorwerpen gooiden en van vandalisme. Die eerste meldingen bereikten ons terwijl een grote groep mensen via de Zuidlaan en de Lemonnierlaan optrokken naar de Beurs. Op de Lemonnierlaan heeft één persoon een politiepatrouille aangevallen. Die persoon is opgepakt en nadien vrijgelaten. Er waren veel mensen die kwamen feestvieren maar er waren duidelijk ook mensen aanwezig die op onlusten uit waren. Daarom is besloten het Beursplein te evacueren."

Wereldbeker voetbal
Sinds zaterdagavond zijn heel wat vragen en bedenkingen gerezen bij de snelheid en efficiëntie waarmee de politie is tussengekomen. "De wijze waarop de politie is opgetreden, roept legitieme vragen op", geeft de politiewoordvoerder toe. "Die zullen aan bod komen in het onderzoek door de Algemene Inspectie en we zullen de nodige aandacht besteden aan de lessen die de Algemene Inspectie trekt, zeker met het oog op de Wereldbeker Voetbal van aanstaande zomer."

Bekijk ook: 22 agenten gewond bij rellen in Brussel

Bekijk ook: Wachtofficier zat thuis tijdens rellen